Rychlé sítě operátorům postaví čínská firma Huawei

ČTK ČTK
25. 2. 2014 14:38
Operátoři ušetří náklady, protože již využívají technologie Huawei v sítích GSM a 3G
Foto: itp.net

Barcelona - Čínská firma Huawei postaví sítě LTE pro všechny tři české operátory. Ti tak ušetří náklady, protože již využívají technologie Huawei v sítích GSM a 3G. ČTK to na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně řekl bez dalších podrobností Zbyněk Pardubský z české pobočky Huawei.

Zatímco T-Mobile a Vodafone jsou s Huawei podle dobře informovaného zdroje dohodnuti na postupném pokrývání území, u Telefóniky Huawei postupně pokrývá Prahu a Brno a na další rozšiřování firma vypsala nové výběrové řízení. Je ale pravděpodobné, že zvítězí opět čínský dodavatel.

Operátoři od ČTÚ minulý týden získali licence pro LTE v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz, které vydražili v aukci. Celkem za ně zaplatili 8,5 miliardy korun. Celkové náklady na vybudování sítí odhadují až na 40 miliard Kč.

Podle neoficiálních informací je velmi pravděpodobné i to, že T-Mobile a Telefónica budou sdílet LTE sítě ve venkovských oblastech, podobně jako se již dříve rozhodly u 2G a 3G. Mluvčí Telefóniky Hany Farghali ale jakoukoliv dohodu o sdílení LTE popřel. "Žádná dohoda zatím není," řekl ČTK.

LTE v současnosti operátoři nabízí v částech Prahy, Brna, Mladé Boleslavi nebo Karlových Varů. Nabízí rychlosti až 100 Mbit/s. V Barceloně ale již například Deutsche Telekom představil plány na postupné zavádění tzv. LTE Advanced, které umožňuje až 580 Mbit/s.

 

Právě se děje

Další zprávy