Ruských miliardářů přibývá, vládne jim Abramovič

dkl, Forbes
19. 4. 2007 10:55
Majitel klubu Chelsea má 400 miliard korun

Moskva - Prestižní časopis Forbes vydal svůj výroční žebříček ruských miliardářů. Přes hranici miliardy dolarů se loni dostalo již šedesát jmen.

To je o 16 více než v roce 2005. Přesto nejbohatším Rusem zůstává Roman Abramovič. Jeho majetek podle magazínu čítá 19,2 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 396 miliard korun.

Je to již potřetí v řadě, co se majitel fotbalového klubu Chelsea umístil na nejvyšší příčce.

Abramovič se ke svým miliardám dostal v devadesátých letech, kdy Ruskem zmítala "divoká privatizace" především ropného bohatství země.

V poslední době se pustil i do ocelářského průmyslu, ten mu ale přináší růst jen asi pět procent ročně.

Foto: Aktuálně.cz

Na jeho bohatství se údajně příliš neprojevil rozvod, který ho mohl dle ruských zákonů stát polovinu majetku.

Foto: Forbes

Druhý o tři miliardy

Dvojkou na ruském kolbišti se stal hliníkový baron Oleg Deripeska, jehož bohatství se počítá na 16,8 miliardy dolarů.

Většina miliardářů těží své bohatství z obrovského nerostného bohatství Ruska. Jen hrstka ve zmiňované šedesátce si peníze vydělala mimo tuto oblast.

Na 55. místě s 1,1 miliardy dolarů je například Boris Berezovskij, bývalý vlivný muž Kremlu, který upadl za prezidenta Vladimira Putina do nemilosti a nyní žije v politickém azylu v Londýně. Vzhledem k nákladnosti bezpečnostního vybavení jeho domu mu asi peníze nadlouho nevydrží, zašpičkoval si Forbes.

Mezi nejbohatšími Rusy se objevila jen jedna žena, a to manželka moskevského starosty Jelena Baturinová. Díky stavební firmě Inteko se její jmění odhaduje na 3,1 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy