Ropovod vedoucí do Česka vyschne, kvůli Lukašenkovi

4. 6. 2007 12:15
Družbu mají nahradit trubky vedoucí do Primorska
Družba zřejmě vyschne. Co budeme tankovat? (Ilustrační foto)
Družba zřejmě vyschne. Co budeme tankovat? (Ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát

Varšava - Rusko chce uzavřít ropovod Družba, který mimo jiné zásobuje Polsko, Českou republiku a Slovensko. Moskva uspíšila práce nad stavbou náhradního ropovodu, jenž obejde Bělorusko a ruskou ropu bude přepravovat do vlastního baltského přístavu Primorsk, odkud bude transportována tankery na Západ. Informoval o tom dnes polský list Dziennik.

Pokud ropovod Družba skutečně vyschne, bude Polsko odkázáno na kupování dražší ropy dopravované loďmi. Ruská vláda oficiálně informace nechce potvrdit, ale ruští experti nemají nejmenší pochybnosti o tom, že až vznikne ropovod, který obejde Bělorusko, bude možné zapomenout na Družbu. "To je více než jisté. Přece právě takový je cíl stavby ropovodu do Primorsku," řekl listu ruský expert na energetiku Konstantin Simonov.  

Ruský přepravní monopol Transněfť navrhl postavit odbočku do Primorsku po lednovém sporu s Běloruskem. Rozepře o tranzitní poplatky a cla narušila tok ruské ropy přes Družbu do střední a západní Evropy a poškodila pověst Ruska jako spolehlivého dodavatele energie. "Moskva se obává dalšího vydírání ze strany Lukašenka, proto chce Družbu odepsat," uvedl Simonov.

Ředitel Transněftu Semjon Vajnštok však listu řekl, že společnost nechce uzavřít Družbu. "Ropovod do Primorsku má pouze dát naftařům na výběr," uvedl. Experti tomu ale nevěří. "V politických kruzích rozhodnutí padlo. Je otázkou času, kdy se začne realizovat," řekl Dzienniku analytik Michail Krutichun.

Před dvěma týdny ruská vláda schválila rozšíření Baltské ropovodné soustavy, jejíž nová část by obcházela Bělorusko a přepravovala ruskou ropu do vlastního baltského přístavu Primorsk. "Transněfť a Kreml chtějí, aby byl projekt realizován co nejdříve, v průběhu roku a půl. Plán byl schválen mimořádně rychle, nebyly splněny povinné procedury. To znamená, že pro někoho je to velmi důležité," řekl deníku expert.

Družbou v současnosti plyne veškerá ropa do polských rafinérií, PKN Orlen kupuje na východě sto procent suroviny, skupina Lotos 90 procent. Uzavření Družby proto bude pro Varšavu velmi bolestivé. Kupovaná ropa na světové burze je dražší než ta z Družby, tratit na tom budou zákazníci, napsal deník.

Náměstek polského ministerstva hospodářství Piotr Naimski řekl, že nepředpokládá, že by Rusko zavřelo Družbu, protože by to bylo nepříjemné pro polské a německé odběratele.

Polské naftové koncerny se na uzavření ropovodu již připravují. "Ještě do konce roku technicky připravíme rafinerii na to, aby byla schopna zpracovávat jinou než ruskou ropu," uvedl ředitel Orlenu Piotr Kownacki.

Mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský ČTK před dvěma týdny řekl, že pro dodávky ropy do ČR se využívá nejen ropovod Družba, ale také ropovod Ingolstadt, díky jehož kapacitě by bylo možné případný výpadek Družby pokrýt. Přes Ingolastadt proudí ropa dovážená tankery, takže v případě uzavření Družby by ČR neměla s dodávkou ropy problémy, uvedl.

Připomněl, že stále platí mezinárodní dohoda ČR s Ruskem z prosince 1994 o zabezpečení dodávek ruské ropy ve výši zhruba pět milionů tun ročně.

Česko také uvažuje o možnosti využít ropovod vedoucí z italského Terstu přes Alpy do německého Karlsruhe, který provozuje společnost TAL.

Ropovodem Družba plynou dva miliony barelů ropy denně, z toho 1,4 až 1,6 milionu je určeno pro země EU.

 

Právě se děje

Další zprávy