Ropa je nejdražší od začátku roku

ČTK
26. 3. 2007 11:52
Londýn - Hádky o jaderný program znovu vyhání ceny ropy vysoko nad šedesát dolarů. Za zdražováním stojí opět Írán. Zvyšují se i ceny benzínu a nafty u českých čerpacích stanic.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Při dnešním obchodování se barel ropy dostal až k 63 dolarům. Takto drahý letos ještě nebyl.

Rada bezpečnosti OSN o víkendu přijala novou rezoluci, která rozšiřuje sankce vůči Íránu.

Teherán vzápětí oznámil, že částečně omezí spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii a svého jaderného programu se nevzdá. Írán tvrdí, že jeho jaderné aktivity jsou mírové, Západ se nicméně obává, že Teherán může chystat výrobu atomové bomby.

Bod zlomu

Cena Brentu překročila 200denní klouzavý průměr, což je z technického hlediska důležitý mezník. Pokud se na současné úrovni udrží, dá se očekávat její další růst.

200denní průměr leží na 63,69 USD a je nákupním signálem pro investory, kteří se řídí technickou analýzou. Automatické pokyny by pak zřejmě zajistily, že růst ceny se nezastaví.

Každá eskalace napětí kolem Íránu mívá odezvu i na komoditních trzích. Nynější kroky Teheránu tak vedou k novým obavám, že pokud se vztahy se Západem zhorší, země by mohla sáhnout k přerušení vývozu ropy.

"Situaci na Blízkém východě teď obklopuje mnohem větší nejistota a riziko dalšího zhoršení vztahů vede k růstu cen ropy," poznamenal analytik ústavu Commonwealth Bank of Australia David Moore.

Na konci minulého týdne k růstu cen ropy přispěl i konflikt v Perském zálivu, kde íránské síly zadržely 15 členů britského námořnictva.

U benzínek dráž

Několikatýdenní zdražování ropy se již projevuje i u českých čerpacích stanic.

Přesně před měsícem se ceny Naturalu 95 i nafty odrazily ode dna a od té doby kontinuálně rostou. Natural podražil o více jak 1,4 koruny, nafta o necelou korunu. Vyplývá to ze statistik společnosti CCS.

Od pondělí do neděle stoupla průměrná cena za litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 o sedm haléřů na 27,63 koruny. Za litr nafty motoristé minulý týden platili v průměru 26,97 koruny, tedy o dva haléře více než týden předtím.

 

Právě se děje

Další zprávy