Řecké referendum hrozí strhnout návrat globální recese

Karel Toman
1. 11. 2011 12:50
Šokující oznámení učinil "bezproblémový" premiér Papandreu. Řekové už mají úspor dost
Foto: Reuters

Atény - Řecko uspořádá referendum k balíku opatření, které po týdnech příprav a deseti hodinách jednání minulý týden schválila EU.

Zprávu, kterou oznámil řecký premiér Jorgos Papandreu, označují světová média za šokující. Zemí totiž zmítají rozsáhlé protesty proti úsporným opatřením, která výměnou za záchranný plán  EU požaduje.

"Zbořil tím pracně budovaný domeček, který MMF, EU, věřitelé a řecká vláda stavěli několik měsíců," zhodnotil Papandreův krok v ranním komentáři ekonom ČSOB Jan Čermák.

Šéf největšího světového obchodníka s dluhopisy PIMCO Mohamed El-Erian prohlásil, že referendum staví věřitele do komplikované pozice, až přijde na další výplatu mezinárodní pomoci. Dohoda, které EU dosáhla minulý čtvrtek, se tak podle něj "jeví rozpadat z mnoha stran."

Asijské akcie na informaci reagovaly citelným poklesem. Japonský Nikkei ztrácel před osmou ráno evropského času 1,7 procenta, hongkongský Hang Seng 1,5 procenta.

Evropské burzy propadly ještě hlouběji, když kolem jedné odpoledne ztrácely indexy STOXX 50 a DAX dokonce kolem čtyř procent. Po pondělním dvouprocentním poklesu oslabilo v úterý euro o další procento.

Proti dohodě by hlasovalo 46 % Řeků

Případné NE v referendu by znamenalo pro celou Evropu velký problém. Plán z minulého čtvrtka totiž počítá s tím, že banky Řecku odpustí 50 procent dluhů (celkem asi 100 miliard eur), navýší kapitál evropských bank o 100 miliard eur a zvětší euroval EFSF na bilion eur.

Eurozóna tím vlastně připravila hlavní body řízeného bankrotu Řecka a ochrany zbytku Evropy před jeho dopady.

Průzkumy veřejného mínění zveřejněné 29. října však ukazují, že zruba polovina Řeků si dohodu nepřeje. Společnost Kapa Research průzkum prováděla v den ohlášení dohody 27. října na 1009 respondentech. Většina lidí se v průzkumu vyslovila pro referendum, 46 procent respondentů ve výsledcích zvěřejněných v deníku Vima prohlásilo, že by v referendu hlasovali proti novému plánu. 

Sociologické poučky ale tvrdí, že větší motivaci hlasovat mají nespokojení lidé.

Je přitom nepravděpodobné, že by eurozóna mohla tento záchranný plán uskutečnit, kdyby ho Řekové odmítli. V takovém případě by podle agentury Bloomberg nejspíš byly vypsány i předčasné volby.

Především by se ale mnohem blíž skutečnosti ocitla varianta neřízeného divokého bankrotu Řecka, která by se nejspíš stala obávanou evropskou obdobou pádu investiční banky Lehman Brothers, který 15. září 2008 strhl svět do finanční krize a následné recese.

Globální finanční trhy tak budou nečekaně čelit mnohem větší míře nejistoty, než dosud.

"Lid může říct ne, samozřejmě"

"Nejistotu však bude muset někdo zaplatit. Tím prvním zasaženým bude italský stát, jehož dluhopisy se jako první stanou terčem sázek spekulantů," zdůraznil Čermák závažnost oznámení referenda.

Podle Bloombergu se desetileté italské dluhopisy v reakci na zprávu vyhouply na rekord od roku 2000, kdy země platí eurem.

Pod tlak by se tak podle Čermáky mohly dosat i středoevropské dluhopisy, což by mohlo prodražit obsluhu státního dluhu i u nác. Prognózu kurzu koruny ke konci roku ČSOB v reakci na zprávu upravila na 25,4 korun za euro (dnešní kurz je 24,96 korun za euro).

"Závazný pro nás bude příkaz řeckého lidu," citovala agentura AP Papandreova slova, která pronesl na sjezdu své vládnoucí socialistické strany PASOK.

"Nová dohoda bude postoupena ke schválení parlamentu a potom k posouzení řeckému lidu," potvrdil pak informaci televiznímu kanálu Antenna TV ministr financí Evangelos Venizelos. "Řecký lid může samozřejmě říci ne, musí ale nést důsledky takového rozhodnutí, dodal politik, který byl později hospitalizován pro "bolesti v břiše".

Datum případného referenda ani jeden nestanovil, premiér ale naznačil ale, že se tak stane, až budou detaily plánu dokončeny zeměmi EU a věřiteli Řecka. To by svědčilo pro termín referenda někdy v prosinci či lednu.

Řekové už mají úspor dost

Papandreu, kterému jeho mandát končí roku 2013, bude pro plán argumentovat tím, že je v národním zájmu Řeků. Podle řeckého korespondenta BBC však mnoho Řeků mluví o tom, že by raději zvolili chaos bankrotu než roky strádání.

Řecká ekonomika se letos propadne nejspíš o 5,5 procenta, což je pro premiéra, který má výměnou za novou pomoc prosadit další propouštění a nové daně, velký problém.

Podle řeckého ministerstva financí se už schodek rozpočtu Řecka od ledna do září zvýšil na 19,2 miliardy eur oproti 16,7 miliardám eur za stejné období vloni.

Hodně Řeků proto soudí, že vláda zašla příliš daleko, když dovolila EU a MMF diktovat zemi další úsporná opatření. Nedávno byla přerušena výroční přehlídka v Thessaloniki, když demonstranti zahradili cestu prezidentovi Karolosu Papuliasovi, na kterého křičeli nadávky.

Rostoucí nespokojenosti ale zevnitř své strany čelí i Papandreu. Popularita strany klesá a její parlamentní většinu nahlodalo několik přeběhlíků do jiných táborů.

 

Právě se děje

Další zprávy