Recese se žene na východ. Ruský průmysl strmě padá

Ekonomika Ekonomika
16. 12. 2008 13:14
Výroba klesla v listopadu o více než 10 procent
Tak co s tím, pane Putině? ptají se Rusové.
Tak co s tím, pane Putině? ptají se Rusové. | Foto: Reuters

Moskva/Kyjev - Ekonomická krize se plíží na východ. V Rusku i na Ukrajině klesá průmyslová výroba i hrubý domácí produkt.

V listopadu vykázala průmyslová výroby v Rusku pokles o 10, 8 procenta. Meziročně pak klesla o 8,7 procenta. Ruský ministr financí Alexej Kudrin nicméně zprávy o údajné recesi popírá. "Hospodářský růst v zemi by mohl v příštím roce dosáhnout až tří procent," prohlásil v pondělí.

Náměstek ministra pro ekonomický rozvoj Andrej Klepač je oproti tomu realista. "Recese už začala a obávám se, že dvěma kvartály to neskončí," potvrdil agentuře Interfax.

Bude hůř, tvrdí ekonomové

Nepříliš růžově hodnotí další vývoj ruské ekonomiky i ekonomové oslovení britskou BBC. "Kombinace padajících cen, nižší poptávky a zmraženého finančního trhu napovídá, že v roce 2009 bude ruská ekonomika stagnovat," potvrdila londýnská poradenská firma Capital Economics.

"A co víc, Rusko míří k recesi, první od krize v roce 1998," dodávají britští ekonomové.

O problémech ruské ekonomiky se spekuluje již delší dobu hlavně v souvislosti s devalvací ruského rublu. Postupným znehodnocováním hodnoty měny si ruská vláda pomáhá udržet příjmy hlavně z ropných exportů.

Zdá se tak, že původní odhady ruského ministerstva hospodářství, které počítaly s nárůstem ekonomiky o šest procent, se do konce roku ještě o něco sníží.

Propadá se i Ukrajina

Strmý pád zaznamenali také v Kyjevě.  Hrubý domácí produkt země byl v listopadu meziročně nižší o 14,4 procenta, což je nejhorší výsledek za více než deset let. Hlavní příčinou, stejně jako v Rusku, je pokles průmyslové výroby. Její objem v listopadu klesl téměř o 30 procent.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko ví, že zemi čeká recese, které se nedá zabránit,
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko ví, že zemi čeká recese, které se nedá zabránit, | Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko přitom prohlašuje, že v prvním čtvrtletí příštího roku se situace zřejmě znatelněji nezmění.

Ministerstvo hospodářství očekává, že ekonomika by letos měla vzrůst o 3,5 až čtyři procenta. To bude znamenat prudké zpomalení proti 7,6 procenta loni. Úřad původně počítal pro letošní rok s úrstem o 6,8 procenta, na příští rok pak předpovídá asi pětiprocentní pokles.

 

Právě se děje

Další zprávy