Rakouští kuřáci se mají na co těšit. Cigarety zlevní

djl
22. 11. 2007 11:45
Rakousko se po rozšíření Schengenu obává zvýšení importu
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Rakouské ministerstvo financí zřejmě zruší minimální ceny cigaret, které zavedlo před rokem a půl. Obává se totiž zvýšení počtu dovážených cigaret po rozšíření schengenského prostoru.

Po zmizení hranic bude totiž počet dovážených cigaret hůře monitorovatelný a ještě více by tím tratili trafikanti a obchodníci v příhraničních obchodech s Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem.

Zatímco v Rakousku jsou nejlevnější cigarety k sehnání za 3,25 eur, v uvedených zemích stojí krabička v průměru o 1,5 eur méně. Před zavedením minimální ceny se cena "levných značek" v Rakousku pohybovala okolo 2,70 eur.

Dnes je povoleno dovážet najednou asi 800 kusů cigaret, tzn. čtyři kartony. Začátkem roku 2009 by veškeré bariéry pro dovoz měly padnout, čehož se obchodníci velmi obávají.

Zatím bylo toto omezení zrušeno pro Slovinsko. "Během prvního měsíce volného dovozu klesl prodej cigaret v regionu o 67%," uvedl pro server Nachrichten.at předseda Hospodářského svazu a vicepresident Hospodářské komory Fritz Strobl.

Proti minimálním cenám je rovněž Brusel

Rakousko zrušením minimálních cen vyřeší i další problém. Ceny se totiž nelíbí ani Evropské komisi, která se problémem již zabývala a v květnu 2006. Tehdy vedla proti tomuto opatření připomínkové řízení.

Evropská komise v minimálních cenách spatřuje omezení svobodné soutěže a v současnosti proti nim velice aktivně vystupuje i ve Francii, Belgii a Řecku.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy