Rakouské banky v centru dění. Rozkolébaly kurz eura

Ekonomika Ekonomika
15. 12. 2009 16:06
Jediná zpráva o stavu čtvrté nějvětší rakouské banky ovlivnila kurz eura.

Vídeň - Žádná zpráva zřejmě není tak docela neutrální, když se týká důležité banky. A kolem těch rakouských je od včerejška pořádně živo. Zprávy o dění dokonce rozkolísaly kurz eura.

Nejprve rakouská vláda oznámila, že znárodní banku Hypo Group Alpe Adria, která je zatížena špatnými úvěry ve výši 1,7 miliardy eur.

Pak vídeňská Centrální banka zveřejnila výsledky zátěžových testů domácího bankovního sektoru. Zjistila při nich, že rakouské banky, mezi které patří mimo jiné "matka" České spořitelny Erste bank a v Česku působící Raiffeisenbank, odepíšou v příštích dvou letech špatná aktiva ve výši 10 až 20 miliard eur.

První částka vychází ze standardního odhadu, druhá z "katastrofického" scénáře.

"Stále pokračuje významná potřeba vytvářet rezervy na špatné úvěry jak z aktivit v Rakousku, tak zejména ve východní Evropě. Naše stress testy ukázaly na reálnou potřebu zlepšení kapitálové vybavenosti ve střednědobém výhledu," uvedla ve své zprávě centrální banka. Ujistila však, že sektor má dostatečnou kapacitu pro to, aby odolal rizikům.

Právě zátěžová zkouška v jedné z největších bank, Österreichische Volksbanken, vzbudila neplánovanou pozornost. Německý list Die Presse totiž dnes informoval, že Österreichische Volksbanken je na seznamu ostře sledovaných bank. List také dodal, že úřady banku vyzvaly ke změně strategie.

Existenci seznamu ohrožených institucí sice popřela jak dotčená banka, tak Centrální banka, pod vlivem této zprávy však zakolísal kurz eura, jak poznamenala agentura ČTK.

Mluvčí centrální banky později vysvětlil, že pod drobnohledem jsou všechny velké banky, a že Centrální banka pouze provedla zátěžovou zkoušku. "V ní Österreichische Volksbanken neklesla pod úroveň, kterou vyžadují pravidla," upřesnil mluvčí Centrální banky Oliver Huber.

 

Právě se děje

Další zprávy