První účet za finanční krizi: 500 miliard dolarů

Simona Holecová, sim
24. 9. 2008 18:55
Tak vysoký je hrubý domácí produkt Švédska
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel - Po týdnech, které změnily celosvětovou ekonomiku, se finančníci dopočítali ztrát.

Jsou obrovské. Tak velké, že se škoda rovná hrubému domácímu produktu jedné z nejvyspělejších ekonomik - Švédska.

"Dosud známé ztráty ze současné celosvětové finanční krize se pohybují kolem 500 miliard dolarů," oznámil ve středu eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia. V přepočtu to znamená zhruba 8,35 bilionu korun. "Zjevně to přitom není částka konečná."

Administrativa USA už kvůli bankovní krizi přijala sérii opatření. Zejména pak odkoupila velkou část toxických aktiv.

Brusel zatím nic podobného nechystá. Plány však existují: "Uzrál čas změnit způsob, jakým je finanční sektor organizován," řekl eurokomisař při debatě s poslanci Evropského parlamentu.

Ti jednali o situaci na bankovních trzích a jejím vlivu na evropské hospodářství. Na konci jednání vydali prohlášení, v němž žádají lepší opatření na zlepšení dohledu nad finančními trhy v EU i v celosvětovém měřítku.

V legislativní oblasti předloží Evropská komise návrh na posílení kontroly ratingových agentur, revizi směrnice o požadavcích na kapitálovou přiměřenost a návrhy na regulaci zajišťovacích fondů.

"Dále navrhujeme, aby se do konce roku konalo zasedání států G8, na němž by měla být přijata mezinárodní pravidla v oblasti finančních trhů," uvedl zástupce za francouzské předsednictví Rady Jean-Pierre Jouyet.

 

Právě se děje

Další zprávy