Průzkum: Manažerům se kvůli krizi krátí spánek

Ekonomika Ekonomika
18. 5. 2009 22:31
FT: Průměrný manažer spí o 19 procent méně, než je doporučených osm hodin
Foto: Reuters

Washington - Kvůli recesi manažeři méně spí. Alespoň to podle listu Financial Times ukazuje průzkum provedený v pěti zemích světa.

Průměrný manažer prospí o 19 procent méně času, než je doporučených osm hodin. Asi 40 procent dotazovaných přitom viní ze své nespavosti právě současný stav globální ekonomiky.

Stres z práce kazí snění v první řadě Američanům. Podle průzkumu holandské skupiny Philips celých 30 procent z nich se přiznalo, že zaměstnání je důvodem, proč se v noci budí.

Hned za Američany se umístili Němci s 27 procenty, za nimi pak Britové s 24 procenty. Pracovní povinnosti budí ze sna 20 procent Japonců a 12 procent Holanďanů.

Právě Holanďané jsou z průzkumu nespavostí postiženi nejméně a v průměru naspí o 24 minut více než ostatní zkoumané země.

Může za to jen ekonomika? Ne tak docela

"Lidé, kteří dostatečně nespí mohou přibírat na váze, mají sklony k cukrovce, vyššímu krevnímu tlaku i srdečnímu infarktu," upozornil doktor David White z Philips Home Helathcare Solution. "Stojíme před vážným zdravotním problémem, pokud nebudeme brát spaní vážněji."

Podle něj by oživení ekonomiky mohlo přinést určitou úlevu. Nezmění však trend toho, že lidé v posteli tráví stále méně času.

"Ten (čas strávený v posteli) se soustavně zmenšuje bez ohledu na stav ekonomiky. Podle mého to má co dělat s pracovní morálkou, internetem, televizí a sociálními tlaky," dodává White.


 

Právě se děje

Další zprávy