Průmysl v Evropské unii opět roste, hlásí statistici

ČTK ČTK
14. 10. 2013 12:58
Čerstvé údaje naznačují, že průmysl by mohl přispět k hospodářskému oživení v eurozóně.
Foto: Reuters

Brusel - Průmyslová výroba v eurozóně i celé Evropské unii se v srpnu vrátila k růstu. Statistický úřad Eurostat oznámil, že produkce v eurozóně meziměsíčně stoupla o procento. V celé EU se výroba zvýšila pouze o půl procenta.

Nejvýraznější meziměsíční nárůst v EU zaznamenalo podle dostupných údajů Portugalsko, kde se produkce zvýšila o 8,2 procenta. Na dalších místech byly Malta (7,2 procenta) a Česká republika (4,7 procenta), napsal Eurostat.

V meziročním srovnání nicméně průmyslová produkce v EU v srpnu klesla o 1,6 procenta a v samotné eurozóně se propadla dokonce o 2,1 procenta. Nejvýraznější meziroční pokles výroby v EU zaznamenalo Švédsko následované Řeckem a Irskem.

Čerstvé údaje podle agentury AP naznačují, že průmysl by mohl přispět k hospodářskému oživení v eurozóně. "Oživení zpracovatelského sektoru eurozóny by mělo ve druhé polovině roku nabrat na tempu," uvedla ekonomka Anna Zabrodzká ze společnosti Moody's Analytics.

Produkce průmyslového sektoru eurozóny je nicméně stále o zhruba 12,5 procenta nižší než před příchodem globální finanční krize v roce 2008. Oživení navíc nadále čelí různým hrozbám. Nárůst kurzu eura by například mohl snížit konkurenceschopnost evropských vývozců, napsala agentura AP.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy