Prodej nových domů v USA dosáhl rekordu

ČTK, eko
29. 11. 2005 16:46
Washington - Prodej nových domů se ve Spojených státech v říjnu zvýšil o 13 procent a dostal se na nový rekord.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

V přepočtu na celý rok se prodalo 1,42 milionu domů a růst proti předchozímu měsíci byl nejvýraznější od dubna 1993. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Po zprávě výrazně klesly ceny dluhopisů, zatímco akcie zrychlily růst.

Trh realit je v USA v poslední době pod drobnohledem vládních úředníků i finančních analytiků. Ti shodně upozorňují, že trh bydlení vykazuje známky přehřátí a spolu s růstem úrokových sazeb se tak vytvářejí podmínky pro pokles cen. Nová statistika nicméně naznačuje, že zájem o nové domy ještě trvá.

V září činil ročně přepočtený prodej nových rodinných domů 1,26 milionu. Údaj byl revidován z předchozích 1,22 milionu domů, což uváděla předběžná zpráva. Přepočet na celý rok znamená, že pokud by se nové domy prodávaly dosavadním tempem, za celý rok by se jich prodalo 1,42 milionu.

Ekonomové na Wall Streetu předpovídali, že prodej nových domů klesne na 1,20 milionu.

Počet domů, které jsou stále na trhu a zatím nenašly nového majitele, se rovněž dostal na rekord a dosáhl 496.000. Avšak díky tomu, že zájem o nové domy trvá, zásoba neprodaných domů vydrží jen 4,3 měsíce. V září to ale bylo 4,7 měsíce, což ukazuje, že se situace zlepšila.

 

Právě se děje

Další zprávy