Přebytek zahraničního obchodu se v říjnu ještě zvýšil

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 12. 2012 9:32
Poprvé od loňského května rostl dovoz rychleji, než vývoz
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Schenker

Praha - Druhý největší přebytek v letošním roce zaznamenal v říjnu zahraniční obchod České republiky.

Loni v říjnu bylo saldo o 0,8 miliardy nižší. Vývoz podle předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně stoupl o 7,5 procenta a dovoz o 8,2 procenta.

Poprvé od loňského května rostl dovoz rychleji než vývoz. Obrat zahraničního obchodu se proti loňskému říjnu zvýšil o 7,9 procenta na 531,3 miliardy korun a dosáhl nejvyšší měsíční hodnoty od roku 1993, uvedli statistici.

Obchod v rámci EU stále roste

Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíce vzrostl u průmyslového spotřebního zboží, a to o 3,3 miliardy korun. U strojů a dopravních prostředků stoupl o 3,1 miliardy a u polotovarů a materiálů o 1,7 miliardy Kč. U potravin a živých zvířat se deficit zmenšil o 0,1 miliardy Kč. U minerálních paliv se schodek obchodu prohloubil o 6,8 miliardy, u chemických výrobků o 0,3 miliardy a u nápojů a tabáku o 0,1 miliardy Kč. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu surovinami o jednu miliardu korun.

Vývoz společností sídlících v ČR stoupl o 9,2 procenta a vývoz subjektů se sídlem v zahraničí o 2,7 procenta. Dovoz firem, které sídlí v Česku, se zvýšil o 10,3 procenta, naproti tomu dovoz společností se sídlem mimo republiku klesl o 2,3 procenta.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila přebytkem 64,6 miliardy korun, meziročně tak byl o 0,8 miliardy vyšší. Se státy mimo unii vykázala obchodní bilance stejný schodek jako loni v říjnu, tedy 31,6 miliardy korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy