Pracovní úrazy brzdí růst, říká Brusel

dkl, EUobserver
21. 2. 2007 11:50
Brusel - Bruselu se nelíbí, že až tři procenta HDP Unie "spolknou" náklady na pracovní úrazy a nemoci. Špidla to chce změnit.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jako komisař pro sociální oblast dnes Vladimír Špidla představí strategii, která si dala za cíl snížit o 25 procent úrazy a nemoci spojené s prací. A to do pěti let.

Součástí návrhu jsou i cesty, jak toho dosáhnout. Členské státy by měly podnikatelům poskytnout slevy na sociálních odvodech nebo přímo hotovost, pokud zavedou přísnější pravidla a zvýší ochranu svých pracovníků.

Podle materiálu, který dnes Špidla předkládá, se totiž "celkové ekonomické náklady na problémy spojené s touto oblastí dostávají k dvou až třem procentům HDP", a tyto "enormní náklady" poškozují růst společenství a jeho konkurenceschopnost.

Statisíce nemocných

Podle komise je plán nutný už z toho důvodu, že každý rok změní práci 350 tisíc lidí kvůli nehodě na pracovišti, dalších 300 tisíc má po pracovním úrazu trvalé následky a 15 tisíc už po úrazu nebude moci nikdy pracovat.

A tak se bruselští komisaři v rámci nové koncepce pečlivě zaměří na zkoumání, jak dobře a správně jsou v zákonících členských států zahrnuty direktivy EU.

Komisaři Vladimíru Špidlovi se nelíbí úrazy v práci
Komisaři Vladimíru Špidlovi se nelíbí úrazy v práci | Foto: Ludvík Hradilek

Za posledních pět let se podařilo snížit počet úrazů v práci o sedmnáct procent. Podle Špidly díky snahám států unie, které koordinoval Brusel.

Slevy za investice

Přesto podle statistik si stále více než třetina Evropanů myslí, že jejich práce škodí zdraví, neboť některé potíže jako infekce či psychologický stres jsou stále běžnější.

Zlepšení pracovního prostředí z hlediska bezpečí by chtěla komise dosáhnout přímými i nepřímými pobídkami.

"Takové pobídky by mohly být postaveny na nižších sociálních odvodech nebo pojistných prémiích. Odvíjelo by se to od investice, kterou by podnikatel udělal," píše se v materiálu Vladimíra Špidly.

Malý a střední podnikatelé se ale brání tím, že legislativa je dostatečná, jen by měla být víc dodržována.

 

Právě se děje

Další zprávy