Pomůže Sanyu spolupráce s Nokií?

ČTK, eko
14. 2. 2006 8:42
Tokio - Japonská elektrotechnická společnost Sanyo Electric založí společný podnik s finským výrobcem mobilních telefonů Nokia. Budou spolu vyrábět mobilní přístroje.

Oznámený kontrakt má pomoci především Sanyu, který se potýká s problémy a snaží se restrukturalizovat. Podniku klesají tržby a má vysoké dluhy. V pondělí firma uvedla, že zavře továrnu na výrobu televizorů ve Španělsku. Sanyo chce proto snížit počet zaměstnanců až o 15 procent.

"Sanyo má slabý finanční profil a ubývá jí peněz i zdrojů na to, aby vyvíjela nové přístroje. Když spojí síly s podnikem, jako je Nokia, bude to správný krok," uvedl analytik finančního ústavu UBS Fumio Osanai.

Podle agentury Reuters se firmy na konkrétních podmínkách spolupráce zatím nedohodly.

Firmy předpokládají, že kontrakt dokončí ve druhém čtvrtletí tohoto roku a se zahájením činnosti počítají na podzim. Přístroje z jejich produkce budou určeny pro standard CDMA (Code Division Multiple Access), který funguje ve Spojených státech a některých asijských zemích, hlavně v Koreji a Japonsku.

Smlouva předpokládá, že společný podnik bude v Japonsku působit hlavně v oblasti Ósaky, ve Spojených státech bude hlavní základna v kalifornském San Diegu.

Spolupráce by měla oběma firmám pomoci vyrovnat se s vysokými náklady na vývoj nových přístrojů. Nokia by tak měla mít možnost lépe se uplatnit na náročném japonském trhu, zatímco Sanyo získá šanci upevnit si pozice v zahraničí. To je problém i pro některé jeho větší rivaly z Japonska.

Nokia je největším výrobcem mobilních telefonů na světě a patří jí asi 34 procent globálního trhu. Má ale problém více se prosadit na americkém trhu, kde je až třetí. Jedním z důvodů je právě obliba standardu CDMA, kde Nokia nemá silné pozice. Podíl Sanyo na trhu mobilních přístrojů je zanedbatelný.

 

Právě se děje

Další zprávy