Poláci mají oscypek, Česku chybí pivo

Dušan Klimeš
2. 2. 2007 11:30
Brusel - Typický polský sýr dostal bruselský štempl zeměpisné ochrany. S českými výrobky to ale tak slavné není.

Dnes uběhla půlroční lhůta, kdy mohly padat námitky proti přidělení ochrany zeměpisného označení. Jelikož žádné nepřišly, oscypek je nyní neodlučně spjat jen s částí Polska.

Ochrana zeměpisného označení zaručuje, že výrobek smí být vyráběn jen v místě, kam historicky patří a způsobem, který je pro něj typický.

Infobox

CO JE OCHRANA ZEMĚPISNÉHO OZNAČENÍ:

  • Týká se výrobků, u nichž je aspoň část výrobního procesu (suroviny, proces zrání) spjata s oblastí její výroby.
  • Chráněný název je vyhražen jen pro výrobce na určitém území. Může vydán buď jen pro jednoho výrobce nebo pro daný výrobek z produkce více firem
  • Chráněné výrobky požívají vyšší právní ochranu a nemusí splňovat některé normy EU, pokud by to narušilo výrobní postup
  • Bývá vydávána především na sýry, ovoce, zeleninu, maso a další potraviny

Ležák i Niva čekají

Z podobné ochrany by se chtěl těšit například Břežanský ležák či Jihočeská Niva. Zatím jim ale štěstí, či spíše Evropská komise, nepřeje.

Přestože je Česko nejaktivnějším podavatelem žádostí o zeměpisnou ochranu mezi novými členy Unie, zatím tuto výsadu požívají pouze Štramberské uši.

Budějovický Budvar také požívá této výsady, jeho případ je ale jiný. Ochranu tří piv si již v předvstupních jednáních vymínil český stát. Uši jsou tak zatím jedinou pochoutkou, která prošla standardním procesem schvalování u Evropské komise.

Přitom velká část z 26 tuzemských specialit "leží" na stole Evropské komise již od roku 2004. Zatím si komise udělala čas jen na lahůdku ze Štramberku.

"Vyřizování drtivé většiny českých žádostí se neúnosně vleče. Zatímco žádosti starých členských států komise schvalovala takřka automaticky, k našim žádostem přistupuje velmi rezervovaně," říká europoslanec Jan Březina z KDU-ČSL.

Březina kvůli tomu dokonce interpeloval komisařku Mariann Fischer-Bőhlovou, která má tuto oblast na starosti. Na odpověď si ale bude muset počkat až do 15. února, kdy bude v Evropském parlamentu vyhrazen čas na odpovědi komisařů.

Štramberské uši. Jediný úspěšný český žadatel o ochranu zeměpisného označení
Štramberské uši. Jediný úspěšný český žadatel o ochranu zeměpisného označení | Foto: Wikipedia

Hrozba soudem

V případě pěti výrobků dokonce komise dosud neučinila jediný právní úkon, který by směřoval k uznání zeměpisné ochrany výrobku.

"Jedná se o projev mimořádné úřednické laxnosti hraničící s obstrukčním chováním. Pokud komise v dohledné době nesjedná nápravu, měla by vláda České republiky zvážit podání žaloby na nečinnost k Evropskému soudnímu dvoru," říká europoslanec Jan Březina.

O ochranu zeměpisných označení usilují například i Starobrněnské pivo či Karlovarské oplatky. Ty ale budou mít cestu k razítku velmi těžkou. Zájmy na německé straně, kde se vyrábějí také, totiž povedou k boji o to, kdo a kde je nakonec bude moci vyrábět. Za německou stranu mocně "kope" v Česku proslulý vůdce Sudetských Němců europoslanec Bernd Posselt.

Podobným případem jsou pak Olomoucké tvarůžky. Proti jejich české registraci se zase staví Rakušané, kteří již několik desetiletí vyrábějí stejně "smradlavou" specialitu Olmützer Quargel.

 

Právě se děje

Další zprávy