Peníze na dřevo. Bohatí investoři objevují kouzlo lesa

Jana Horáčková, investicniweb.cz
14. 5. 2010 10:01
Investice do dřeva vynášejí víc než akcie
Plantáž, ze které se získává palmový olej - Indonésie.
Plantáž, ze které se získává palmový olej - Indonésie. | Foto: Reuters

Praha - Některým investorům se přestala líbit situace na akciových trzích. Začali proto investovat do něčeho, co od roku 1987 snadno překonává výnosy z akcií - do lesní půdy. Dolar investovaný v roce 1987 do indexu National Council of Real Estate Investment Fiduciaries' Timberland měl na konci roku 2009 hodnotu téměř 21 dolarů, což znamená více než 14% roční výnos.

Dolar investovaný ve stejném roce do akcií (do indexu S&P 500) se zhodnotil jen na 7,83 dolaru včetně dividend, vynášel tedy zhruba 9,4 % ročně.

Ne "na dřevo", ale do dřeva

Výnosy nejsou jediným lákadlem investice do lesní půdy. Dřevo historicky sleduje index spotřebitelských cen a slouží jako účinné zajištění. Kromě výnosů z prodeje dřeva může lesní půda přinést výnosy i z pronájmu půdy k lovu, práva související s povodím řek, výzkumem energií apod.

Přes zmíněná pozitiva má samozřejmě dřevo řadu nevýhod. Ty jej předurčují především jako nástroj vhodný pro velice bohaté investory a pro velice dlouhé pozice.

Dřevo není primárně chápáno jako stavební materiál. Jedná se spíše o lesy, z nichž se toto "investiční dřevo" teprve vytěží. A to může trvat velice dlouho, někdy celá desetiletí.

Pro investory disponující menšími obnosy nemá investice do lesní půdy valný význam. Z menších ploch totiž neplynou takové výnosy, protože pouze část stromů se nakonec podaří prodat. Průměrná lesní plocha na jihovýchodě USA má velikost kolem 400 akrů (162 hektarů), přičemž jeden akr se v této oblasti prodává zhruba za 2 tisíce dolarů.

Do dřeva se investuje hromadně

Bohatí individuální investoři své prostředky často vloží do organizací zaměřujících se na investování do dřeva, tzv. TIMO (timber investment-management organizations), jež spravují převážně peníze institucí, ale přijímají i individuální investory s částkami mezi 1 až 5 miliony dolarů. Aby se investice vyplatila, musí být navíc tyto obrovské sumy peněz investovány alespoň 8 až 10 let.

Investoři nakupují vzrostlé stromy. Když je však strom vytěžen a prodán, na jeho místo se musí zasadit strom nový. A ten roste dlouho.

Dřevo je využíváno k výrobě papíru z celulózy a jako pilařská kulatina. Například smrk má vlákninu za 10 až 14 let od zasazení, k pile je vhodný za 20 let a za 25 až 27 let je plně dospělý a využitelný jako stavební dříví, na výrobu dýh a stožárů elektrického vedení.

Těž dřevo, až když je dospělé - čtěte další informace ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy