Padlo první obvinění za šachy s akciemi

Adam Junek
21. 7. 2006 9:38
San Francisco - Dvacet let ve vězení a pět milionů dolarů pokuty hrozí obviněným za machinace, které zajistily vyšší odměny šéfům. Uvnitř: ANKETA

Federální prokurátor obvinil Gregoryho Reyese, bývalého šéfa společnosti Brocade Communication Systems, a jeho pravou ruku, šéfku lidských zdrojů Stephanie Jensenovou, že antedatovaly tak zvanou opci na akcie. Tou se odměňuje nejvyšší vedení firem. A má šanci nakoupit kdykoli později akcie firmy za cenu k určitému datu. Toto datum právě měli bývalí manažeři posunout o kousek zpět, kdy byla cena akcií nižší.

Velká porota bude o případu rozhodovat až 2. srpna. Reyes i Jensenová všechna obvinění odmítli.

Toto obvinění je prvním velkým krokem sanfranciské prokuratury, která "posouvání dat" při "dárkových balíčcích akcií" pro manažery vyhlásila válku.

V podezření je i Apple

A míří skutečně vysoko. V ohrožení jsou odměny šéfů v podobě akcií společnosti Apple Computer jsou v ohrožení. Firma totiž čelí podezření, že "hýbala" datem, k němuž byla cena akcií stanovena. A může se to týkat i šéfa nejvyššího - obdivovaného Stevea Jobse.

Spolu s Apple přiznalo už více než 60 firem, že jsou vyšetřovány vládními úřady, žalovány investory nebo vnitřním auditem přišly na to, že antedatovaly opce.

A takových případů bude patrně přibývat. Nejnovější studie totiž zjistila, že bezmála 30 procent firem manipulovalo s datem opce a zhruba 14 procent vysloveně s cílem "přilepšit" šéfům. Studie zahrnuje léta 1996 až 2005 a prozkoumala bezmála 40 tisíc transakcí u více než 7700 firem.

A nejaktivnější ve falšování dat byly technologické firmy ze Silicon Valley v dobách tak zvaného "dot-com" boomu, tedy prudkého vzestupu akcií internetových, softwarových a dalších technologických firem v 90. letech. Podle studie univerzitních profesorů Erika Lie a Randalla Herona až 32 procent technologických firem antedatovalo předem neohlášené opce, zatímco u ostatních firem to byla jen pětina.

Sanfranciský prokurátor Kevin Ryan už prohlásil, že se akciovým transakcím ze Silicon Valley "podívá na zoubek". A vytvořil pro to zvláštní vyšetřovací skupinu.

"Bylo to velké překvapení a může to být jen vršek ledovce," varuje podle Wall Street Journal Erik Lie. Výzkumníci se zaměřili na analýzu toho, jak se vyvíjel trend ceny akcií po stanovení opce. "Polovina by měla podle logiky pravděpodobnosti mít klesající, druhá stoupající trend, jenže to bylo podstatně víc pro rostoucí cenu a to není náhoda," doplnil Lie.

V hledáčku prokuratury se ocitl i Apple
V hledáčku prokuratury se ocitl i Apple | Foto: Reuters

Případem se zabývají federálové

Americké komisi pro cenné papíry se již podařilo částečně proti těmto praktikám zakročit. Na konci srpna 2002 zpřísnila oznamování nenaplánovaných opcí pro šéfy. Ti je musí nahlásit během dvou pracovních dnů. Tím poklesl podíl "manipulovaných dat" z 23 procent na deset procent.

Stále jde ale o vysoké číslo. "Firmy prostě ignorují svou povinnost a nikdo ji po nich účinně nevymáhá," tvrdí Lie.

Výzkumníci svá data předali také FBI, která se rozhodla regulátorům akciového trhu a kalifornskému prokurátorovi podat pomocnou ruku.

"Nelegální manipulace s datem dává managementu velkou výhodu oproti běžným investorům a to my musíme prošetřit," sdělil Daily Telegraphu zvláštní agent Arthur Balizan.

Hrozbou pro možné vinníky je nejen pokuta přesahující někdejší výdělky, ale také mnohaměsíční vězení. V přepadě antedatování by totiž šlo o trestné činy účetních machinací, zneužití informací v obchodním styku a porušení daňových zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy