Padělání v Česku - loni za 25 milionů

Red eko
15. 2. 2007 15:34
Praha - Ani ne osm tisíc kusů padělaných mincí a bankovek se loni podařilo zadržet. Hodnotou však dosáhly téměř 25 milionů korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: MVČR

"V roce 2006 bylo na území České republiky zadrženo 7 834 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí v celkové hodnotě 24,8 milionu korun. Celkové množství je o 1 461 kusů menší než o rok dříve," uvedla Česká národní banka v tiskové zprávě.

Hodnota se ale naopak zvýšila, a to o celých čtrnáct milionů korun.

Nejčastěji se padělatelé zaměřovali na české bankovky, a to především pětitisícovky. "Dlouhodobý trend přesunu největšího zájmu padělatelů z nejvyšší na střední nominální hodnoty se tak v loňském roce neprojevil," uvedla mluvčí centrální banky Pavlína Bolfová.

Daleko v závěsu za tuzemskou měnou jsou padělané dolary a eura. Navíc počet těchto falešných valut se snížil. Centrální banka to přičítá zejména tomu, že euro není ještě místní měnou. "Zvýšené množství padělků euroměny lze očekávat s přechodem České republiky na jednotnou evropskou měnu," upozorňuje Bolfová.

U tuzemských mincí nadále převažují s výjimkou padělků padesátikoruny takzvané technické padělky, určené ke spuštění mechanismu  mincovních automatů. Naopak padělky euromincí se vyskytují výlučně jako nebezpečné až velmi nebezpečné, které jsou mnohdy v peněžním oběhu laickou veřejností nerozpoznatelné.

Europoslanci ostatně již před časem vyzvali Unii, aby odstranila z oběhu jedno- a dvou eurové mince, které jsou pro padělatele velkým lákadlem a zavedla místo nich bankovky.

A co profesionalita falsifikátorů? Podle ČNB převažují buď nedokonalé padělky, nebo naopak nebezpečné - tedy padělky 4. a 2. stupně. "Pokračoval tedy trend minulých let spočívající ve zvyšování počtu více kvalitních a méně kvalitních na úkor množství padělků průměrné kvality," píše se v tiskové zprávě.

Technika není nikterak nedostupná. "Většina padělků byla zhotovena na  tzv. kancelářských reprodukčních zařízeních (inkoustové a laserové tiskárny a kopírky), zatímco se snížilo množství padělků zhotovených klasickými tiskovými technikami, který vyžadují odborné znalosti a přístup k polygrafickým zařízením a materiálům," uvádí ČNB s tím, že se to týká české měny.

U eurových a dolarových bankovek se spíše "realizují" profesionálové.

Vedle padělaných a pozměněných peněz bylo zadrženo také 352 236 kusů reprodukcí a napodobenin bankovek a mincí různých měn a nominálních hodnot.

 

Právě se děje

Další zprávy