Oživení ekonomiky zastavuje, budou se tisknout peníze

investicniweb.cz
3. 7. 2010 20:15
Jak oživení zpomaluje, začne nejspíš šéf Fedu roztáčet tiskárny peněz.
Ben Bernanke, šéf Fedu.
Ben Bernanke, šéf Fedu. | Foto: Reuters

New York - Motor ekonomického oživení začíná ve Spojených státech a Evropě hlasitě škytat a situace začíná připomínat polovinu roku 1930, tvrdí experti ze skotské banky Royal Bank of Scotland.

A proto je čas oprášit projev šéfa Fedu Bena Bernankeho o "nejúčinnějším řešení" tohoto problému - tištění peněz.

Fed by mohl ve velmi brzké době přistoupit k monstróznímu kvantitativnímu uvolňování, které by bylo podpořeno především novými penězi v oběhu, píší v novém reportu analytici RBS a radí, aby si investoři vzpomněli na projev Bena Bernankeho, když nastupoval před pěti lety na pozici šéfa Fedu.

"Americká vláda má technologii, které se říká tiskařský lis. Ten dokáže vytisknout tolik dolarů, kolik si jen bude přát, a to při zanedbatelných nákladech," tolik citace ze zmiňovaného projevu šéfa Fedu Bena Bernankeho, který si díky tomuto způsobu "hašení požárů" vysloužil přezdívku Helikoptéra Ben.

Slova Bernankeho se naplnila jeho kroky v roce 2008, když zamrzl kreditní trh. V ten okamžik "koupil" na trhu za 1,7 bil. USD balík státních a komunálních dluhopisů a také hypotéčních zástavních listů. Nákupy Ben Bernanke zastavil, až v okamžiku, když bilanci Fedu prohloubil na 5 bil. USD, což byl radou guvernérů Fedu schválený limit pro kvantitativní uvolňování.

Nyní by se něco podobného mohlo opakovat, protože ekonomické oživení začíná vykazovat podle řady důvěryhodných ukazatelů citelné zpomalení, a proto musí Ben Bernanke jednat.

Například index předstihových ekonomických indikátorů, které pro světovou ekonomiku sestavuji institut ECRI, ukazuje svým silným poklesem na návrat recese ve Spojených státech ještě v závěru letošního roku.

Pokračování najdete zde


 

Právě se děje

Další zprávy