OPEC rozhodl. Vývoz ropy se od listopadu sníží

Ekonomika Ekonomika
24. 10. 2008 11:50
Saudská Arábie trvala na tom, že cenu určí trh
Prezident OPEC Chálib Chalíl.
Prezident OPEC Chálib Chalíl. | Foto: Reuters

Vídeň/Praha - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu od 1. listopadu sníží vývoz ropy o 1,5 milionu barelů denně.

Snížením vývozu ropné velmoci stabilizují cenu ropy na světových trzích, která se v uplynulých měsících pohybovala v rozmezí od 147 dolarů až po dnešním necelých 70 dolarů.

Původně se měl summit ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) konat až 18. listopadu, ale propad cen, který připravuje vývozce ropy o miliony dolarů, vše uspíšil.

Většina z přítomných se už před zahájením jednání shodla na tom, že těžbu je třeba omezit. 

Většina pro, Saudové proti 

Zatímco nejradikálnější Írán žádal snížení produkce ropy až o dva miliony barelů za den, alžírský protějšek a současný šéf kartelu  Chálib Chalíl oproti tomu předpokládal, že produkce by mohla poklesnout jen o 1 milión barelů.

A nejvlivnější člen Saudská Arábie o omezení odmítal mluvit úplně. Ministr Alí Nuajmí tvrdil, že cena ropy bude určena trhem.

"Hodně bude záležet na Saúdech a na tom, jestli kývnou na omezení své masivní produkce," potvrdil obavy před jednáním Edward Meir z MG Global. "Podezírám je, že budou proti ostrému omezování těžby."

Saúdská Arábie totiž jako jediný člen OPEC prolomila přidělené kvóty a denně vytěží o půl milionu barelů více.

Přitom před měsícem se ministři OPECu ve Vídni shodli na snížení těžebních limitů a omezení produkce o zhruba půl milionu barelů denně. Vrátili se tak ke stropu ze září 2007, tedy k úrovni 28,8 milionu barelů denně.

Za kolik bude barel ropy?

A jaká cena je pro členy OPECu ta správná.

Podle analytiků stačí Saudské Arábii pro naplnění rozpočtů cena kolem 30 dolarů za barel, Spojeným arabským emirátům 40 dolarů a Kataru 55 dolarů. Radikální Írán uvádí, že potřebuje cenu někde kolem 100 dolarů a Venezuela dokonce nad 120 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy