OPEC nesnížil těžbu, cena ropy klesla o další dolar

Ekonomika Ekonomika
1. 12. 2008 12:45
K útlumu asi dojde v půli prosince, sdružení chce cenu okolo 75 dolarů za barel
Abdullah al Badrí, generální tajemník OPEC, má dojem, že "trh je přezásobován".
Abdullah al Badrí, generální tajemník OPEC, má dojem, že "trh je přezásobován". | Foto: Reuters

Káhira - Ceny ropy se v pondělí po víkendovém summitu OPEC propadly o další dolar. Sdružení producentů ropy po neformálním setkání oznámilo, že zatím nesníží objem těžby černého zlata.

Americká lehká ropa ráno klesla o 1,07 na 53,36 dolaru a jednu chvíli se obchodovala dokonce za méně než 53 dolarů. Ropa Brent spadla o 1,2 na 52,29 dolaru.

K propadu došlo i přesto, že zástupci OPECu po schůzce varovali, že by na svém pravidelném setkání 17. prosince v Alžíru mohli přistoupit k razantnímu omezení těžby. K opatření chtějí sáhnout v případě, že budou ceny ropy pokračovat v pádu.

Ropy je moc, je příliš levná

Kartel zvažuje snížení produkce především kůvli stavu přezásobení trhu, na které upozornil jeho generální tajemník Abdulláh al Badrí. Celosvětové zásoby ropy se podle něj dostaly v poslední době příliš vysoko, což snižuje poptávku a tím i cenu černého zlata.

Saúdský král Abdalláh o víkendu uvedl, že ceny by se měly držet nad hranicí 75 dolarů za barel ropy. Podle odborníků ale kartel této hodnoty dosáhne jen velmi těžko.

"Museli by snížit opravdu hodně, aby se dostali na 75 dolarů," cituje BBC analytika energetiky Victora Shuma ze singapurské konzultační firmy Purvin & Gerzt. "Poptávka se jim ztrácí pod rukama."

Propad zájmu v USA až o 13 procent

Země OECD údajně mají dost zásob ropy na 55 dní, což je o tři dny více, než si členové OPECu přejí a kdysi stanovili. Výsledkem je pak nižší poptávka a menší vliv ropných mocností na cenu ropu na světových trzích.

Dosavadní data ukazují, že například Spojené státy, největší odběratel OPECu, v září snížily zájem o ropu o téměř 13 procent, což je největší pokles od srpna 1980, píší Financial Times.

Výsledkem je snižující se cena ropy, která se ještě v červenci prodávala za 147 dolarů za barel a během pátečního obchodování dosáhla pouze na hodnotu 52,88 dolaru za barel severomořského Brentu a 53,38 dolarů a barel texaské lehké ropy.

Snížení těžby? Je to možné

Země OPECu se již před časem shodly na snížení produkce o dva miliony barelů denně. Ideální stav by podle nich byl někde na úrovni 27,3 barelu za den orpoti říjnovým 29 vytěženým barelům.

Ceny klesají. Ilustrační snímek
Ceny klesají. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Stále častěji se některé země sdružení snaží dosáhnout vyšší ceny ropy. Ideální by podle nich byla hranice kolem 70 dolarů za barel. Největší producent, Saudská Arábie, ale vystačí i s nižšími zisky.

Podle analytiků Saudům stačí cena kolem 30 dolarů za barel, Spojeným arabským emirátům 40 dolarů a Kataru 55 dolarů. Radikální Írán uvádí, že potřebuje cenu někde kolem 100 dolarů a Venezuela dokonce nad 120 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy