Olympijské hry zvýší HDP Itálie

ČTK, eko
5. 12. 2005 14:48
Řím - Zimní olympijské hry v Turíně zvýší hrubý domácí produkt Itálie v příštím roce o 0,1 až 0,2 procentního bodu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Uvedl to dnes Mario Canzio, který na italském ministerstvu financí a hospodářství zastává funkci hlavního státního účetního.

"Dopad olympijských her na růst bude, zejména v roce 2006, mezi 0,1 až 0,2 procenta HDP," uvedl Canzio. "Je to pro nás důležité, zejména z pohledu Evropy," dodal.

Italská vláda předpokládá, že se hrubý domácí produkt země v příštím roce zvýší o 1,5 procenta. Poměr rozpočtového deficitu k HDP na příští rok kabinet odhaduje na 3,8 procenta. Proti letošnímu cíli 4,3 procenta HDP jde o pokles, stále je to ale nad limitem tří procent hrubého domácího produktu.

Zimní olympijské hry se budou konat v Turíně a okolí od 10. do 26. února, napsala agentura Reuters.

Počet prodaných vstupenek na turínskou olympiádu už přesáhl půl milionu. Rozebráno je tedy přes 60 procent všech lístků, a pořadatelé tak už mají podle šéfa organizačního výboru Valentina Castellaniho zajištěn příjem 43 milionů eur.

Hrubý domácí produkt Itálie se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,3 procenta proti předchozím třem měsícům. Meziročně italský HDP ale ve třetím čtvrtletí stagnoval. Údaje za třetí čtvrtletí potvrzují, že italská ekonomika oživuje, přestože se tempo jejího růstu snížilo. Z recese se hospodářství Itálie dostalo ve druhém čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy