Odpůrci gayů bojkotují Ford

Michal Najman
14. 3. 2006 17:30
Detroit - Devatenáct amerických konzervativních organizací vyzvalo své členy k ročnímu bojkotu automobilů firmy Ford.

K tomuto kroku přistoupily poté, co automobilka odmítla stáhnout reklamy z časopisů pro homosexuály.

Asociace amerických rodin (AFA) bojkotem pohrozila poprvé v květnu. V červnu však hrozbu stáhla poté, co několik prodejců Fordu přesvědčilo vedení a uklidnilo situaci. V prosinci Ford stáhl reklamy na Jaguar a Land Rover z několika gay časopisů.

Po velké vlně protestů ze strany aktivistů za práva homosexuálů však Ford reklamu vrátil. To přimělo konzervativní skupiny k jejich zatím poslednímu rozhodnutí - rok bez Fordu.

"Ford má právo dát stovky tisíc dolarů skupinám podporujícím sňatky homosexuálů. My však máme právo nekupovat auta z továren Fordu," stojí v prohlášení na stránkách AFA. (Prohlášení k nahlédnutí ZDE.)

Do skupiny Ford Motor Co. patří značky Lincoln, Mercury, Mazda, Volvo, Jaguar, Land Rover, Aston Martin a samozřejmě Ford.

Společnost však zatím tlaku ustoupit nehodlá. Je totiž mezi dvěma mlýnskými kameny, a tak je její manévrovací prostor velmi malý. Vliv na akcie společnosti aktivita zatím nemá, a tak Ford může být relativně v klidu.

"Naše společnost je pyšná na svou tradici jednat s každým s respektem. Zaměřujeme se na to, co umíme nejlépe - vyrábět a prodávat inovativní automobily," řekla agentuře Reuters Kathleen Vokesová, mluvčí společnosti Ford.

Organizace za práva homosexuálů bojkot kritizují. "Jakékoliv pokusy otočit chod času jsou pokusy proti hodnotám běžných Američanů," prohlásil Brad Luna, mluvčí kampaně za lidská práva (Human Rights Campaign).

 

Právě se děje

Další zprávy