Odboráři ve VW: Takové mzdy ne

Marek Odstrčilík
16. 6. 2006 18:26
Berlín - Zvýšení mezd o tři procenta odborářům ve Volkswagenu nestačí.

Odboráři tak zamítli první nabídku zvýšení mezd v rámci Projektu Auto 5000, kterou jim koncern nabídl.

Volkswagen uvedl, že stáhl požadavek kratších dovolených a dal najevo ochotu jednat.

První jednání, které se uskutečnilo ve čtvrtek, ale dohodu nepřineslo. Obě strany předložily svou verzi toho, co se stalo, až dnes.

"Vyšli jsme svazu výrazně vstříc, protože chceme model Auto 5000 rozvinout spolu se zaměstnanci," řekl vyjednavač za koncern Klaus Dierkes.

Vyjednavač za odbory Hartmut Meine ale označil nabídku za nepřijatelnou, protože v ní byly čtyři měsíce bez přidání.

"V konečném součtu je to méně než 1,5 procenta," řekl Meine a označil to za bezostyšné balamucení. Odbory proto oznámily, že chystají týden krátkých varovných stávek. Jde o výpadky práce, které mají posílit odhodlanost odborářů, napsala agentura AP.

Problémy VW

Volkswagen zápolí s obrovskými problémy. Největší evropská automobilka musí čelit rostoucí konkurenci i vysokým nákladům na pracovní sílu a problémem je i korupční chování některých jejích vrcholných manažerů.

Že situace koncernu není právě růžová, potvrdil v březnu vrcholný představitel Volkswagenu Wolfgang Bernhard, když prohlásil, že VW, hlavní značce firmy, jde doslova o přežití.

Volkswagen minulý měsíc oznámil, že až 20 tisíc pracovních míst v divizi VW Brand Group zasáhne restrukturalizační program, jenž zahrnuje snížení kapacity a reorganizaci výroby součástek.

Pověst firmy loni také výrazně pošramotil korupční skandál, který začal u bývalého personálního ředitele české divize Škoda Auto Helmutha Schustera a jeho kolegy Klause-Joachima Gebauera.

 Německé státní zastupitelství je vyšetřuje kvůli podezření ze zpronevěry a podvodu, kterých se měli dopustit při zakládání nastrčených společností a manipulování s firemními penězi.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy