Obří pomoc japonské ekonomice, vláda dá biliony jenů

ČTK ČTK
11. 1. 2013 10:07
Cílem je vytvoření 600 tisíc pracovních míst a růst HDP o dvě procenta
Postaví se i řada nových dopravních staveb.
Postaví se i řada nových dopravních staveb. | Foto: Reuters

Tokio - Nový japonský premiér Šinzó Abe navrhuje podpořit ekonomiku zvláštním stimulačním programem za 20 bilionů jenů (asi 4,4 bilionu Kč).

Rozsahem je to největší výdajový program od finanční krize a tamní kabinet jej už i schválil. Peníze budou využity na veřejné práce a další projekty, jejichž cílem je celkově revitalizovat strádající ekonomiku. Pomoci se dočkají i průmyslové podniky.

Abe řekl, že schválená podpora má zajistit dvouprocentní nárůst reálného hrubého domácího produktu Japonska a pomoci vytvořit asi 600 000 pracovních příležitostí. Kritici se ale obávají toho, že stimulační program zemi ještě víc zadluží a povede k plýtvání penězi na nepotřebné stavební projekty.

Japonská ekonomika je nyní v recesi

Japonská ekonomika se loni na podzim vrátila k recesi, neboť firmy citelně omezily investice. Vedla je k tomu slabá poptávka v Evropě, což se odrazilo v poklesu vývozu. Loni na podzim ale méně zboží odebírala i Čína, jejíž ekonomika zvolnila růst. Diplomatický spor mezi Japonskem a Čínou se negativně odrazil i na odbytu japonských automobilek v Číně.

Na veřejné práce a na podporu firemních investic chce vláda vynaložit až 10,3 bilionu jenů. Část peněz je vyčleněna i na pomoc malým firmám. Stimulační program je součástí mimořádného rozpočtu v objemu 13,1 bilionu jenů na letošní finanční rok, který končí v březnu. Rozpočet musí příští týden schválit kabinet.

Podívejte se, jak se za rok od katastrofy Japonsko vzpamatovalo:

 

Právě se děje

Další zprávy