Obamova vláda utrácela nejvíc v historii

ČTK ČTK
19. 10. 2011 10:48
Schodek rozpočtu USA za rok 2011 je 8,6 procenta HDP, před krizí byl 1,2 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy v posledním fiskálním roce do konce září utrácela nejvíc v historii a vykázala druhý nejvyšší rozpočtový deficit.

Podrobné údaje Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO), kterým věnoval pozornost málokdo, tak ukazují, že řeči o vládních úsporách jsou jen mýtem, napsal dnes list The Wall Street Journal.

Obamova vláda přes tvrzení o úsporách utratila 3,6 bilionu dolarů (zhruba 65 bilionů korun), o 4,2 procenta více než v předešlém roce. Překonala tím svůj rekord 3,52 bilionu dolarů z roku 2009, kdy zahájila své tažení za "proutrácení se zpět do prosperity", uvedl list.

O něco příznivější zprávou je, že federální příjmy vzrostly v posledním roce o 6,5 procenta a z toho na daních z příjmů vláda získala o téměř 22 procent více než v předešlém roce. Celkové příjmy by byly ještě vyšší bez nákladů dočasného snížení odvodů z mezd zaměstnanců, které snížilo příjmy fondů sociálního pojištění o zhruba pět procent, aniž by jakkoli omezilo vysokou nezaměstnanost, píše WSJ.

Srovnání posledních pěti let jasně ukazuje dramatický zvrat k horšímu za Obamovy vlády. V roce 2011 deficit mírně stoupl na 1,298 bilionu dolarů a jeho podíl na výkonu ekonomiky klesl na 8,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP), podle CBO však jsou deficity posledních tří let "vyšší než v kterémkoli roce od roku 1945".

Určitý nárůst schodků byl podle WSJ vzhledem k ekonomické recesi nevyhnutelný, aby ale ve dvou prvních letech oživení byly deficity 1,3 bilionu dolarů, to se ještě v moderní americké historii nestalo. Obama přitom tvrdošíjně odmítal i symbolické snižování výdajů, které pro uplynulý fiskální rok navrhovali republikáni, připomíná list.

Před krizí byl schodek 1,2 % HDP

Srovnání posledních let rovněž ukazuje, jak blízko byl federální rozpočet ještě v roce 2007 k vyrovnané bilanci, kdy jeho deficit činil jen 1,2 procenta HDP. "Na taková čísla je nutné poukázat, až bude zase někdo říkat, že hlavní příčinou současných rozpočtových problémů jsou Bushovy daňové škrty," napsal WSJ.

V roce 2007, těsně před nástupem ekonomické recese, vláda při stejných daňových sazbách jako dnes získala 2,6 bilionu dolarů a utratila 2,7 bilionu USD. O čtyři roky později sice vláda vinou slabého oživování ekonomiky získala o 265 miliard dolarů méně, kvůli nekonečným stimulacím ekonomiky ale utratila o plných 900 miliard dolarů více, konstatuje WSJ.

Pro "supervýbor" vyslaných zástupců obou stran Kongresu, který nyní diskutuje o způsobech snižování deficitu, jsou tyto údaje poselstvím, že klíčem ke snižování deficitu je rychlejší ekonomický růst a omezování výdajů. Vyšší daně, které prosazuje Obama, růst naopak poškodí a ještě podnítí už tak rekordně nenasytnou chuť Washingtonu k utrácení, napsal list.

 

Právě se děje

Další zprávy