Nový šéf má zlepšit výsledky Pioneeru

21. 11. 2005 11:49
Tokio Kvůli špatným výsledkům japonské firmy odstupuje její prezident a předseda.
Odstupující prezident Pioneeru Kaneo Ito
Odstupující prezident Pioneeru Kaneo Ito | Foto: Reuters

Novým prezidentem se 1. ledna stane Tamihiko Sudo. Podle sdělení firmy má za úkol co nejdříve zlepšit hospodaření firmy.

Dosavadní prezident Kaneo Ito a předseda společnosti Kanya Matsumoto se vzdávají svých funkcí a nastupují do pozic ředitele a poradce.

Výměna v managementu je součástí restrukturalizace podniku, kterou Pioneer teď provádí. Stejně jako další výrobce elektroniky, Sanyo.

Ještě před několika lety byly Pioneer i Sanyo považovány za "vítěze" mezi japonskými výrobci spotřební elektroniky. Dnes jsou naopak důkazem toho, jak rychle se vše v éře digitální elektroniky mění.

Pioneer očekává v letošním fiančním roce (do března) čistou ztrátu ve výši 24 miliard jenů (přes 5 miliard korun). Na vině je především právě propad cen DVD rekordérů a plazmových televizí. Firmě se nepodařilo udržet krok s většími konkurenty jako Matsushita (Panasonic) a Samsung. Červená čísla oznámilo pro letošní rok i Sanyo.

Zdvojnásobit produkci by mohl další výrobce plazmových panelů, korejský LG (VÍCE ČTĚTE ZDE).

Firma propustí každého desátého

Součástí plánu úspor je také propuštění další tisícovky pracovníků, což je desetina pracovní síly firmy v Japonsku. Práci v Pioneeru už ztratilo 2000 zaměstnanců a vyrábět přestala čtvrtina závodů.

Dosavadní Prezident Ito oznámil, že plány nejsou definitivní a firma je upřesní 8. prosince. Naznačil také, že se opět zaměří více na elektroniku do automobilů, ve které je Pioneer tradiční značkou.

 

Právě se děje

Další zprávy