Nová sociální síť od Googlu má konkurovat Facebooku

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 6. 2011 11:20
Nový server Google+ má dostat Google na výsluní sociálních médií. Přetáhnout uživatele Facebooku ale nebude lehké.

San Francisco - Sociální síti Facebook roste konkurence. Společnost Google představila v úterý projekt Google+, který se Facebooku v mnohém podobá.

Graficky se Google+ od Facebooku příliš neliší. Jak ale zástupci Googlu zdůrazňují, nová síť chce podstatně více respektovat soukromí uživatelů.

Za hlavní devizu Google+ proto označují funkci "Circles", v rámci které si lze rozdělit kontakty do různých kruhů a lépe si tak hlídat, kdo uvidí naše komentáře nebo fotoalba. Google+ bude uživatele k práci s "kruhy" při každém kroku vyzývat.

Stejnou funkci nabízejí také Facebook Groups, o této možnosti však řada uživatelů neví a Facebook ji sám od sebe nenabízí.

Další novinkou Google+ je video chat, který lze uskutečnit až v deseti lidech.

Facebook tuto funkci aktuálně nemá. Vzhledem ke spolupráci se skupinou Microsoft, která nedávno skoupila program Skype, však také lze očekávat změnu.

Zbytek služeb se od Facebooku příliš neliší. Uživatelé mohou spravovat profil, sdílet fotky, dělit se s přáteli o novinky a připojovat se k různým zájmovým skupinám.

Google+ chce těžit z propojení dat

Výhodou Google+ se může stát propojení s jinými službami Google, na které jsou uživatelé už zvyklí. Například  server YouTube nebo úložiště fotografií Picasa. V tomto případě Google+ novému uživateli nabídne, aby svá alba sdílel a vybral si z nich profilové foto.

Stejně tak bude nová sociální síť provázaná se službou Gmail. Google+ vám automaticky nabídne přátelství se všemi lidmi, kterým jste v minulosti napsali.

Běžní uživatelé zatím na Google+ přístup nemají. Společnost ale slibuje, že brzy server zpřístupní široké veřejnosti.

Někteří analytici varují, že přivést oddané uživatele Facebooku na nový portál se Googlu nepovede.

"Lidé už mají svůj okruh přátel na Facebooku, chtít po nich, aby začali znovu, bude náročné," uvedla Debra Aho Williamson pro agenturu AP.

Analytik sociálních médií Josh Bernoff má stejný názor, připouští ale, že bude Google+ úspěšnější než všechny dosavadní pokusy Googlu. Facebook ale strach z odlivu uživatelů mít nemusí, řekl pro Financial Times.

Google+ není první snahou provozovatele největšího světového vyhledávače přebrat Facebooku uživatele. Společnost již dříve představila sociální servery Google Wave a Google Buzz.

Dosavadní pokusy se však s příliš velkým úspěchem nesetkaly.

Na předchozí sociální síť Google Buzz si lidé stěžovali.  Google do služby totiž automaticky zařadil všechny uživatele Gmailu, aniž by získal jejich souhlas.

 

Právě se děje

Další zprávy