Nokia v pololetí rekordně zvýšila zisk

red eko, čtk
2. 8. 2007 14:14
Výrobce mobilů vydělal 2,82 miliardy eur
Foto: Aktuálně.cz

Helsinky - Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 2,82 miliardy eur z 1,14 miliardy před rokem.

Oznámila to dnes firma s tím, že jí k rekordním výdělkům pomohla hlavně silná poptávka na rozvíjejících se trzích.

Ceny neklesly

Nokina zároveň předpověděla, že celosvětový prodej mobilních telefonů v letošním roce stoupne o deset procent z loňských 978 milionů přístrojů.

Společnost dále uvedla, že zvýšila svůj tržní podíl na 38 procent ze 34 procent ve stejném loňském období.

"Nejpozitivnější věcí je, že nárůstu tržního podílu nebylo dosaženo snížením cen," upozornil analytik Jari Honko ze společnosti EQ Bank. Dodal, že průměrná prodejní cena mobilních telefonů Nokia se začíná zvyšovat. Tržby společnosti ve čtvrtletí stouply o 28 procent na 12,6 miliardy eur.

Dodávky se zvýšily o 29 procent na více než 100 milionů přístrojů. Akcie firmy díky příznivým výsledkům posílily téměř o devět procent na více než pětileté maximum. Společnost nicméně upozornila na potíže aktivit v oblasti telekomunikačních sítí, které se potýkají s ostrou konkurencí na trhu.

Společný podnik Nokia Siemens Networks vykázal čistou ztrátu 1,1 miliardy eur. Podnik, jenž zahájil provoz v dubnu, vznikl spojením síťových aktivit Nokie a německého průmyslového konglomerátu Siemens.

Nokia sídlí ve Finsku a své výrobky prodává ve 130 zemích. Počet zaměstnanců společnosti se na konci června v důsledku spojení s aktivitami Siemensu zvýšil na 110 tisíc z 68 tisíc před rokem, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy