Nokia prodala přes 350 milionů mobilů

Dušan Klimeš
25. 1. 2007 12:20
Helskinky - Třetina z miliardy prodaných mobilů v loňském roce sjela z výrobních linek finské společnosti Nokia.
Foto: Aktuálně.cz

Oproti roku 2005 tak firma vyprodukovala o třicet procent kousků víc. Tomu odpovídaly i roční tržby, které si polepšily o pětinu a dosáhly 41,1 miliardy eur, tedy asi 1,15 bilionu korun. O pětinu si pak firma polepšila i v čistém zisku.

"Nokia dokázala zvýšit svůj podíl na trhu na 36 procent a upevnit si tak pozici světové jedničky v oboru," uvedl při vyhlašování výsledků šéf firmy Olli-Pekka Kallasvuo.

Nejrychleji se Finům daří růst v Evropě, kde si prodejem mobilních telefonů vydělali o téměř čtyřicet procent víc, než o rok dříve.

Boj s Američany

Výrobci mobilů ale ještě neřekli poslední slovo. Podle některých analytiků se trh rozroste až ke čtyřem miliardám prodaných kusů v roce 2010. Za tímto růstem budou stát především rychle rostoucí trhy Asie, Jižní Ameriky a především Čína a Indie.

Nokia představila koncept mobilního telefonu Nokia Aeon, který je založen na principu dotykového displeje a palivových článků. Více si můžete přečíst v rubrice Technika.
Nokia představila koncept mobilního telefonu Nokia Aeon, který je založen na principu dotykového displeje a palivových článků. Více si můžete přečíst v rubrice Technika. | Foto: Aktuálně.cz

V Indii se denně prodá šest milionů kusů, Číňané nakoupí každý den pět milionů mobilů.

Zatímco největšímu výrobci Nokia se daří, největší konkurent Motorola propustí až 3,5 tisíce lidí, aby ušetřila 400 milionů eur.

Americká společnost Motorola tak nezvládá svůj boj s konkurencí v podobě finské Nokie a jihokorejského Samsungu.

Do boje ale zasahují i menší společnosti jako Sony Ericsson. Ta se zaměřuje na telefony vyšší třídy a za loňský rok očekává trojnásobné zvýšení zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy