Nokia prodá v Číně desítky milionů mobilů za miliardy

čtk
11. 5. 2007 16:03
Finská firma uzavřela rekordní obchod
Foto: Aktuálně.cz

Helsinky - Finská společnost Nokia získala v Číně rekordní zakázku. Největšímu tamnímu velkoobchodu s mobily China Postel letos dodá telefony za 2,5 miliardy dolarů.

Zakázka pro Nokii představuje milník na trhu, který je pro ni největším. Ve světovém měřítku představuje Čína druhý největší trh s mobily po Spojených státech.

Dohoda za 2,5 miliardy se vztahuje na celý rok, během nějž už Nokia část zakázky dodala. Vzhledem k průměrné světové prodejní ceně telefonů Nokia jde přibližně o 20 milionů přístrojů.

Analytici ale připomínají, že průměrná prodejní cena mobilů Nokia je v Číně o něco nižší.

Třetina trhu: Nokia

Nokia vyrábí více než třetinu mobilů, které se ve světě prodají. Firma má díky efektivnímu distribučnímu systému silné postavení na rozvíjejících se trzích, mezi něž Čína patří.

Mobilní telefon Nokia 7380, který firma představila na veletrhu CeBIT
Mobilní telefon Nokia 7380, který firma představila na veletrhu CeBIT | Foto: Reuters

Podle společnosti GfK, která se zabývá průzkumem trhu, dosáhl podíl Nokie v Číně na konci minulého roku 35 procent. 

Nokia a China Postel chtějí své obchodní vazby dále prohlubovat. Od roku 1998 China Postel dodala na čínský trh přes 37 milionů nokií.

Loni v září Nokia a China Postel odhadovaly, že čínský distributor za rok 2006 odebere od Nokie telefony za 1,5 miliardy dolarů.

"Je to pro nás velmi důležitý trh," uvedla mluvčí finské firmy.

"Podle tržeb byla Čína v roce 2006 naším největším odbytištěm," dodala. Nokia těží ze svého včasného vstupu na rychle rostoucí mladé trhy, kde její podíl často přesahuje 50 procent, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy