New York: Běžte k lékaři, zaplatíme to

Michal Najman
20. 9. 2006 10:30
New York - Starosta New Yorku chce dostat více chudých do škol a k lékaři. Inspiroval se v Latinské Americe - své chudé hodlá motivovat penězi.

Chudí obyvatelé New Yorku, kteří budou dělat správná rozhodnutí za sebe a své děti jako poslat je do školy či k doktorovi, mají dostat peníze. "Chci se pokusit zlomit bludný kruh chudoby," řekl včera Michael Bloomberg, starosta New Yorku.

Nápad, který slavil úspěchy v zemích, jako je Brazílie či Mexiko, vzešel ze studie komise na potírání chudoby. Ta sice výslovně neuvádí peníze jako jedinou motivaci, doporučuje však městu najít inovativní způsob, jak pomoci svým chudým. Těch žije v současnosti v New Yorku 1,5 milionu.

Daňové úlevy i hotovost

Bloombergovi leží newyorští chudí na srdci již dlouho a přišel proto s nápadem daňových úlev. "Rodinám, které budou dodržovat pravidla, bych chtěl ročně přispět až jedním tisícem dolarů ve formě vrácení daně z příjmu," upřesnil svůj plán.

Newyorská čtvrť Copper Village.
Newyorská čtvrť Copper Village. | Foto: gothamist.com

Kromě daňových úlev chce Bloomberg také "podmíněné hotovostní dávky", které budou určeny lidem dělajícím "zdravá rozhodnutí".

Návrh ještě musí schválit zastupitelstvo New Yorku. Za co přesně dávky budou a v jaké konkrétní výši, ještě není určeno. "Odvahu nám dodala úspěšnost podobného systému v jiných zemích," uvedla Linda Gibbsová, místostarostka New Yorku pro zdraví a sociální služby.

Stát to platit nebude

Zdroje na financování nepotečou z vládních fondů. Finance budou podle Gibbsové získány z privátních zdrojů. Celkem bude na program potřeba 24 milionů dolarů.

Systém již funguje v například v Mexiku a Brazílii za podpory Světové banky. Odměňováni jsou rodiče, kteří pošlou děti do školy a na pravidelné prohlídky k lékaři. Úspěsnost programu potvrzují statistiky - o 40 procent se meziročně snížila nemocnost chlapců v Mexiku.

Zda však budou podobné programy funkční i v tak odlišné společnosti, jakou USA jistě jsou, je sporné.

 

Právě se děje

Další zprávy