Německý vývoz dosáhl nového rekordu

ČTK, eko
10. 3. 2006 10:42
Berlín - Německý export se v lednu meziměsíčně zvýšil o 3,3 procenta na 69,7 miliardy eur a dovoz vzrostl o tři procenta na 57,8 miliardy.

Spolkový statistický úřad společně s tím dnes uvedl, že je čím dál očividnější, že oživování německého hospodářského růstu již netěží tolik z obchodního přebytku jako v minulosti.

Přebytek obchodní bilance v lednu dosáhl 11,9 miliardy eur, což bylo méně, než se předpokládalo. Analytici odhadovali lednový přebytek na 13,0 miliardy eur, v prosinci dosáhl 11,4 miliardy.

Ekonom Bernd Weidensteiner z DZ Bank uvedl, že údaje potvrdily silnou pozici německých firem na světovém trhu, ale i růst domácí poptávky. "Leden byl určitým potvrzením, že by obchod mohl opět prospět hrubému domácímu produktu," uvedl analytik. Dodal ale, že stimul nebude tak silný jako v minulosti.

Vyhlídky německé ekonomiky se zlepšují

Hospodářský institut IfW ve čtvrtek zvýšil odhad letošního hospodářského růstu Německa o 0,5 procentního bodu na 2,1 procenta.

Průmyslovou výrobu v lednu tlumilo nepříznivé počasí, ale zakázky zpracovatelského průmyslu rostly silně. Ekonomové říkají, že největší ekonomiku Evropy čeká v prvním čtvrtletí výrazný vzestup, když na konci minulého roku stagnovala.

Meziročně se lednový export z Německa zvýšil o 13,3 procenta. Země se přitom stala v minulém roce největším exportérem zboží na světě. Roční nárůst dovozu dosáhl 18,7 procenta, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy