Německá banka BayernLB propustí 5600 zaměstnanců

Ekonomika Ekonomika
1. 12. 2008 14:10
Po Hypo Real a Commerzbank se ocitla v krizi další banka
Šéf bavorské státní banky BayernLB Michael Kemmer (vpravo) spolu s ministrem financí Erwinem Huberem.
Šéf bavorské státní banky BayernLB Michael Kemmer (vpravo) spolu s ministrem financí Erwinem Huberem. | Foto: Reuters

Berlín - Druhá největší německá státní banka, BayernLB, propustí více než pět tisíc zaměstnanců. Chce tak snížit administrativní náklady o 670 milionů eur.

Banka se v problémech ocitla už před pár týdny. Minulý měsíc požádala o pomoc ve výši deseti miliard eur, přičemž podle nynějších plánů by sedm miliard poskytlo Bavorsko a tři miliardy spolkový fond na záchranu bank.

Situace se však neustále zhoršuje a letošní ztráty se odhadují na více než tři miliardy eur. Vedení banky tak žádá o další pomoc.

Od vlády údajně dostane dalších 30 miliard eur jako preventivní záruky. A kromě toho se mluví také o poskytnutí garancí ve výši šest miliard eur na uskutečněné riskantní operace.

"Budeme potřebovat odvahu na učinění zásadních změn ve způsobu, jakým přemýšlíme o chování a podnikání," odcitovala šéfa BayernLB Michaela Kemmera agentura Bloomberg.

Německá vláda tak zachraňuje už třetí velkou  banku. Jako první se v problémech ocitla banka Hypo Real Estate, kterou v řijnu zachránilo před krachem 50 miliard eur (1,2 bilionu korun).

V listopadu přiznala problémy také Commerzbank, která od státu přijala vklad 8,2 miliardy eur a záruky ve výši 15 miliard eur.

Celkem schválil německý Bundestag k eliminaci následků současné finanční krize záchranný balíček v hodnotě 500 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy