Němci dají na vzkříšení ekonomiky přes bilion korun

Tomáš Fránek
13. 1. 2009 15:32
Shodli se na tom strany vládní koalice
Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

Berlín/ Londýn - Strany německé koalice se v pondělí pozdě večer dohodly na základních bodech obřího balíku opatření na povzbuzení upadající ekonomiky.

Opatření mají v příštích dvou letech zatížit veřejné rozpočty zhruba padesáti miliardami eur (více než 1,3 biliónu Kč). Zahrnují také daňové slevy a bonusy lidem i firmám.

Vládní strany se také dohodly na investicích do výstavby silnic a do školství ve výši 18 miliard eur (téměř 482 miliard Kč).

Také Velká Británie táhne do boje se stále rostoucí nezaměstnaností. Premiér Gordon Brown už slíbil, že stát dá 500 milionů liber (14,8 miliardy korun), aby podpořil vznik pracovních příležitostí.

Nezaměstnanost roste

Nezaměstnanost je podle agentury Reuters v zemi na desetiletém maximu a poroste i dále. Podniky zasažené úvěrovou krizí propouštějí tisíce zaměstnanců.

Nezaměstnanost vzrostla za tři měsíce do října na 1,86 milionu lidí, což odpovídá šesti procentům pracovních sil. Je to nejvyšší tříměsíční nezaměstnanost od června 1999. Někteří experti předpokládají, že počet vzroste až ke třem milionům, napsala agentura Reuters.

Brown proto na dnešek svolal krizovou schůzku a připomněl, jak velké je riziko dlouhodobě vysoké nezaměstnanosti a její negativní dopad na odbornost a spotřebitelskou důvěru.

 "Dnes je počet dlouhodobě nezaměstnaných zhruba na 100 tisících. Za recesí v 80. i v 90. letech přesáhl jeden milion. Musíme vynaložit veškeré úsilí, aby se to neopakovalo," vyzval.

Vláda proto podle Browna pomůže zaměstnavatelům najímat nové lidi, mladým lidem doplnit si vzdělání a usnadní i rozjezd vlastního podniku. Společnosti například dostanou 2500 liber za nového zaměstnance, který byl před tím déle než půl roku bez práce.

Špatné zprávy

Ve Velké Británii ztratí v roce 2009 práci 600 tisíc lidí. To je nejhorší zpráva pro trh práce za posledních sedmnáct let. Uvedl to na konci loňského roku britský odborný ústav pro rozvoj CIDP.

Nejhorší situace bude v prvních měsících roku 2009 - ty budou vůbec nejhorší za uplynulých dvacet let. Špatné období začne prvního ledna a bude trvat až do Velikonoc.

O pomoci ekonomice a boji s nezaměstnaností jednají dnes vládní strany i v Německu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy