Největší hliníkář světa chce spolknout konkurenci

dkl
7. 5. 2007 14:40
Alcoa chystá nepřátelské převzetí

New York- Po dvou letech bezvýsledných jednávání se největší hliníkářská společnost světa Alcoa rozhodla, že zvolí nepřátelské převzetí a pokusí se získat konkurenční Alcan za 33 miliard dolarů, tedy téměř 680 miliard korun.

"Jsme velmi zklamáni, že jednání nedospěla k dokončení transakce, které jsme si velmi přáli," řekl pro agenturu Reuters Alain J.P. Belda, šéf firmy Alcoa.

Alcoa očekává, že díky spojení by nový podnik mohl ušetřit až miliardu dolarů ročně. Zůstaly by mu dvě sídla, jedno v New Yorku, druhé v Montrealu.  

Největší ruský producent hliníku RusAl zřejmě nepřevezme pouze svého soka SUAL, ale i hliníkovou divizi švýcarské společnosti Glencore. Vznikl by tak dominantní hráč na světovém trhu s hliníkem. Agentuře Reuters to řekly zdroje blízké jednání.
Největší ruský producent hliníku RusAl zřejmě nepřevezme pouze svého soka SUAL, ale i hliníkovou divizi švýcarské společnosti Glencore. Vznikl by tak dominantní hráč na světovém trhu s hliníkem. Agentuře Reuters to řekly zdroje blízké jednání. | Foto: Reuters

Vydělají všichni

"Jsme pevně přesvědčeni o rozumnosti spojení firem Alcoa a Alcan a věříme, že přinese zvýšení hodnoty pro akcionáře obou společností i pro zákazníky všude po světě. Proto nakonec chceme obejít management a s nabídkou převzetí se obrátit přímo na akcionáře," dodává Belda.

Zatímco Alcoa je největší v oboru z pohledu tržeb, ohledně produkce ji v březnu předběhl ruský Rusal. Ten totiž dokončil svoji fúzi s firmou Sual. Rusové tak nyní produkují čtyři miliony tun hliníku ročně, zatímco Alcoa "pouze" 3,5 milionu.

Spojením s Alcanem by se ale i tento poměr mohl časem zvrátit.

S nabídkou financování celé transakce hned přispěchaly bankovní domy Citigroup a Goldman Sachs.

 

Právě se děje

Další zprávy