Naftaři z Texasu se stěhují do emirátů

dkl, Reuters
12. 3. 2007 11:32
Houston/Dubaj - Americká firma, která dodává i vládě USA, stěhuje své sídlo do Spojených arabských emirátů. I se svým šéfem.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Halliburton, společnost s tržbami přes dvacet miliard dolarů, patří k největším konstruktérům ropných zařízení na světě. A nyní opouští svůj "rodný" Houston v Texasu a míří na Blízký východ. Do Dubaje přesune celé své sídlo i s administrativou a ředitelem.

Důvod tkví v tom, že díky strategické poloze přímo v srdci ropných velmocí bude mít podnik více šancí uspět při zakázkách.

"Dubaj je pro podnikání vynikající centrum," řekl podle agentury Reuters generální ředitel David Lesar.

Zrada kvůli penězům

Toto rozhodnutí ale rozvířilo mohutnou kritiku z Washingtonu. Američtí politikové to berou jako ´zradu na vlastní zemi´.

"Je to urážka amerických vojáků a daňových poplatníků. Ti platili zakázky, které firma získávala bez výběrových řízení, a dlouhá léta snášeli jejich nadsazené ceny," poznamenal předseda právního výboru amerického Senátu Patrick Leahy.

Dnešní americký viceprezident byl dříve ředitelem firmy, která opouští USA
Dnešní americký viceprezident byl dříve ředitelem firmy, která opouští USA | Foto: Reuters

Mezi roky 1995 a 2000 stál v čele firmy dnešní viceprezident Dick Cheney.

Halliburton byl už dříve terčem kritiky ze strany auditorů, Demokratické strany a ministerstva spravedlnosti, kteří měli výhrady vůči její divizi KBR. Ta měla výrazně předražovat vládní zakázky pro Irák.

Rozhodnutím firmy by se mohl dokonce zabývat sněmovní výbor amerického Kongresu.

Blízký východ je pro firmu jednou ze stěžejních oblastí. Asi čtyřicet procent tržeb ze zakázek pro ropný průmysl jde právě z těchto míst.

 

Právě se děje

Další zprávy