Naděje pro ekonomiku, německé firmy jsou pozitivní

ČTK ČTK
22. 2. 2013 12:06
Podnikatelské klima v Německu se v únoru výrazně zlepšilo
Foto: Reuters

Berlín - Podnikatelské klima v Německu se v únoru výrazně zlepšilo. Ukázal to průzkum, který každý měsíc provádí vlivný mnichovský institut Ifo.

Jeho index za únor vzrostl na 107,4 bodu, zatímco v lednu byl po zpřesnění dat na 104,3 bodu. Únorový růst je podle institutu nejvýraznější od července 2010.

Index vykázal už čtvrtý měsíční růst po sobě. Zvyšují se tak naděje, že německá ekonomika se letos citelně zotaví. V loňském roce vykázala poměrně pomalý růst a v závěru roku dokonce klesla.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index vystoupí pouze na 105 bodů. Výsledek však překonal i ta nejoptimističtější očekávání. Hodnota indexu se odvíjí od výsledků průzkumu, který institut provádí mezi zástupci zhruba 7000 firem po celém Německu.

"Průzkumy důvěry v německou ekonomiku zřejmě naznačují další hospodářské oživení. Ekonomika nicméně stále bojuje s obrovským břemenem, které má kolem krku a kterým je zbytek problematické ekonomiky eurozóny," podotkl ekonom David Brown ze společnosti New View Economics.

Ekonom institutu Ifo Klaus Wohlrabe očekává, že německá ekonomika v prvním čtvrtletí vykáže růst o 0,2 procenta. To by byl citelný obrat proti posledním třem měsícům loňského roku, kdy ekonomika vykázala propad o 0,6 procenta. Wohlrabe řekl, že k růstu se vrátí také export. Silnější euro na to prý žádný výrazně negativní vliv mít nebude.

Kurz eura na zprávu o silném růstu indexu Ifo zareagoval rovněž zpevněním. K dolaru se vyšplhal na 1,3246 USD, zatímco před zveřejněním zprávy byl na 1,3218 USD.

Institut rovněž uvedl, že dílčí index podnikatelských podmínek za únor vzrostl na 110,2 bodu z lednové hodnoty 108,1 bodu. Index očekávání vystoupil na 104,6 z předchozích 100,6 bodu. Všechny tři indexy, tedy ten hlavní a oba dílčí, jsou ale navzdory silnému únorovému růstu pod hodnotou z loňského února.

 

Právě se děje

Další zprávy