Na suverenitě Černé Hory Srbsko tratí

Adam Junek
22. 5. 2006 16:47
Podgorica - Odtržením Černé Hory přichází Srbsko o nejstabilnější část své ekonomiky. Uvnitř: SROVNÁNÍ EKONOMIK a GALERIE.
Černá Hora si v referendu zvolila nezávislost
Černá Hora si v referendu zvolila nezávislost | Foto: Reuters

A také příjmy z turistiky, neboť se stává vnitrozemskou zemí.

Navíc nový - patrně 193. členský stát Organizace spojených národů - bude díky své vyšší ekonomické vyspělosti dříve směřovat pod křídla prestižního klubu Evropské unie, což mu nadále pomůže v ekonomickém rozvoji.

V hlavním městě Čené Hory se během uplynulého týdne konaly demonstrace obou táborů. V červených barvách odění Černohorci volí nezávislost, občané se srbskými vlajkami v rukou setrvání v unii.
V hlavním městě Čené Hory se během uplynulého týdne konaly demonstrace obou táborů. V červených barvách odění Černohorci volí nezávislost, občané se srbskými vlajkami v rukou setrvání v unii. | Foto: Reuters

Podrobné zpravodajství o výsledcích referenda ČTĚTE ZDE
Premiér Černé Hory: Velké Srbsko padlo

Černá Hora postupovala v reformách rychleji než větší Srbsko. Již více než padesát procent průmyslu bylo zprivatizováno. Tím, že přímořský státeček používá euro, má zaručenu i měnovou stabilitu.

Hospodářství roste

Může se tak chlubit asi pětiprocentním růstem hrubého domácího produktu, který má letos podle odhadů černohorské centrální banky dosáhnout více než 1,7 miliardy eur. Zároveň inflaci se daří držet na uzdě, vloni nedosáhla ani dvou procent.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

SROVNÁNÍ SRBSKA A ČERNÉ HORY

Inflace (2005)

Srbsko 14,5 procenta Černá Hora 1,8 procenta

Nezaměstnanost (2005)

Srbsko 31,7 procenta Černá Hora 17 procent

Přímé zahraniční investice (2004)

Srbsko 966 mil. dolarů Černá Hora 52 mil. dolarů

HDP (2005)

Srbsko 22 mld. dolarů Černá Hora 2 mld. dolarů

DÁLE ČTĚTE

Oproti tomu srbská ekonomika při jen o málo rychlejším růstu hospodářství čelí vcelku vysoké inflaci: Za uplynulý rok to bylo přes čtrnáct procent. Celá ekonomika je však o poznání větší, údaje srbské centrální banky hovoří za loňský rok o 22 miliardách dolarů.

O poznání lépe se daří Černé Hoře bojovat také s nezaměstnaností. Zatímco bezmála třetina Srbů je nazaměstnaných, v Černé Hoře to není ani pětina práceschopného obyvatelstva.

Půl miliarda za turisty

Tomu nahrává i prudce se rozvíjející cestovní ruch. Přímořské oblasti vloni přivítaly o 17 procent turistů více než v roce 2004 a přinesly ekonomice zhruba 200 milionů eur. Navíc se dá v příštích deseti letech čekat podle odhadů Světové rady pro cestování a turismus více než desetiprocentní roční růst turistiky, čímž by se příjmy z turistiky mohly vyšplhat až k půlmiliardě eur.

"Očekáváme, že se příjmy zvýší. Černá Hora teď totiž bude považována za novou turistickou destinaci a nebude spojována se Srbskem," potvrdil deníku Aktuálně.cz recepční hotelu Villa Montenegro v letovisku St.Stefan.

Oproti tomu násobně větší Srbsko má příjmy z turistiky naprosto srovnatelné. Za uplynulý rok to bylo okolo 220 milionů eur a navíc 60 procent z toho utratili "byznys turisté", neboli podnikatelé směřující do Srbska za obchodem.

Foto: Tomáš Daněk

Srbsko navíc čelí problémům s mezinárodní pomocí. Penězovody, jimiž proudily desítky miliony dolarů například na restrukturalizaci průmyslu či boj s chudobou, povětšinou vyschly. Může za to nevůle politické reprezentace spolupracovat s Mezinárodním soudem pro bývalou Jugoslávii v Haagu, kterému nevydala bývalého bosenskosrbského velitele Ratka Mladiče.

Problém může nastat i s nerostnými zdroji. V Černé Hoře se nacházejí velké zásoby bauxitu, železa a také ropy. Spolu s tím, že se neustále spekuluje o brzkém odtržení Kosova, by mohlo Srbsko přijít i o kosovské zásoby uhlí.

  • REFERENDUM
    Pro ukončení federace se Srbskem se vyslovilo 55,4 procenta hlasujících, čímž byla splněna podmínka stanovená Evropskou unií.
    Hlasování se zúčastnilo 86,3 procenta voličů.
    Sečteny již nejsou hlasy jen ze 45 hlasovacích středisek, které však definitivní výsledky nijak zásadně nezmění.
 

Právě se děje

Další zprávy