Murdoch získal od Bancroftů souhlas ke koupi Dow Jones

čtk
31. 7. 2007 19:35
Trasakce za pět miliard dolarů se blíží do finále

New York - Mediální magnát Rupert Murdoch získal od rodiny Bancroftů dostatečnou podporu pro svůj návrh koupit americkou mediální společnost Dow Jones & Co. Napsal to dnes na své internetové stránce list Wall Street Journal, který patří do skupiny Dow Jones. Murdochova společnost News nabízí za Dow Jonese pět miliard dolarů (102 miliard korun).

Podle WSJ podpořili Murdochovu nabídku členové rodiny Bancroftů, kteří mají v Dow Jones & Co. 32 procent. Celkem mají Bancroftové ve firmě 64 procent hlasů. Taková podpora by podle pozorovatelů měla Murdochovi k ovládnutí firmy stačit.

Večer padne verdikt

WSJ se ve svých informacích odvolával na nejmenované informované zdroje. Nikdo ze zúčastněných zatím tyto zprávy nepotvrdil. Dnes večer se uskuteční zasedání správních rad obou firem, kde by se podle zdrojů měla transakce definitivně potvrdit.

Podobnou informaci sdělil předtím agentuře Reuters jeden z manažerů firmy Dow Jones. "Rodina Bancroftů to přijala," řekl John Prestbo, vydavatel a ředitel Dow Jones Indexes, divize, která zpracovává slavné akciové indexy. Dow Jones "bude součástí News Corp.", dodal s tím, že informace pochází z interního sdělení firmy.

Správní rada společnosti Dow Jones tento měsíc doporučila akcionářům, aby přijali nabídku News na převzetí. Murdoch tak potřeboval k získání firmy již jen souhlas rodiny Bancroftů. Ta se rozhoduje již asi tři měsíce a obává se zejména, zda si list Wall Street Journal bude schopen pod novým majitelem udržet nezávislost.

Murdochova News se i tak bude ještě muset rozhodnout, zda mu deklarovaná podpora bude stačit, aby nabídku realizovala. News Corp. chce, aby transakce měla jasnou většinu akcionářů s hlasovacími právy, protože akcionáři z řad veřejných institucí dali najevo, že se hlasování zdrží.

Akcie povyskočily

Investoři však již sází na úspěch nabídky. Akcie Dow Jones & Co. dnes vzrostly o 11 procent na 57,35 dolaru a jejich kurz se těsně přiblížil hodnotě Murdochovy nabídky, která zní na 60 USD za akcii.

Dow Jones působí již více než století na trhu finančního zpravodajství. Vedle listu Wall Street Journal vydává firma periodikum pro investory Barron's, provozuje zpravodajskou webovou stránku Marketwatch.com a také servis Dow Jones Newswire, který ve vydávání finančních zpráv konkuruje agenturám Reuters a Bloomberg.

 

Právě se děje

Další zprávy