MMF: světová ekonomika se zotavuje rychleji

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 7. 2010 9:48
Mezinárodní měnový fond zlepšil výhled vývoje ekonomiky, ale upozorňuje na potíže eurozóny.
Foto: Reuters

Hongkong - Světová ekonomika si letos povede lépe, než se zdálo v dubnu, rozhodli se experti Mezinárodního měnového fondu a zlepšili výhled růstu globálního hrubého domácího produktu ze 4,2 procenta na 4,6 procenta.

Výhled na rok příští ponechal MMF beze změny na 4,3 procenta. Ke zlepšení předpovědi přispělo silné oživení v Asii a zlepšení poptávky ve Spojených státech.

Zástupci fondu však zároveň upozornili, že dluhová krize v eurozóně představuje pro celkové oživení výrazné riziko.

V loňském roce se výkon světové ekonomiky v důsledku ekonomické krize o 0,6 procenta snížil. Experti měnového fondu ale zůstávají optimističtí, co se týká dalšího vývoje, a neočekávají, že by sledoval křivku W. To by znamenalo, že ekonomiku čeká ještě jeden návrat na dno. Přesto MMF upozornil, že ještě není zcela vyhráno.

"Rizika poklesu uprostřed obnovené finanční turbulence prudce stoupla. V této souvislosti nové odhady závisí na zavádění politik zaměřených na obnovení důvěry a stability, zvláště v eurozóně," uvedl fond.

Přestože výhled na příští rok zůstal v globálním měřítku nezměněný, MMF snížil výhled pro některé ekonomiky. Pomaleji, než v dubnu předpověděl, poroste britská a kanadská ekonomika, ekonomika eurozóny, rozvíjejících se zemí a Japonska.

Naopak výhled pro ekonomiku USA se zlepšil, pro letošní rok povyrostl z 3,1 procenta na 3,3 procenta, pro příští rok dokonce na 2,9 procenta z dubnové předpovědi růstu o 2,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy