Mittalovo ocelové imperium propustí až 9 tisíc lidí

Ekonomika Ekonomika
27. 11. 2008 14:46
Firma vlastní i ocelárny v Ostravě
Foto: Eva Matějková

Brusel - Hutní gigant ArcelorMittal vlastníci i ostravské železárny propustí v rámci snižování nákladů na devět tisíc pracovních míst. Zaměstnanci firmy přijdou o práci zejména na kancelářských pozicích, uvedli finanční noviny.

Místa se neobnoví po dobrovolných odchodech zaměstnanců a představují zhruba tři procenta pracovních sil koncernu. Opatření má ArcelorMittalu snížit náklady o jednu miliardu dolarů ročně. Bernard Fontana z manažerského výboru skupiny uvedl, že ArcelorMittal dospěl k rozhodnutí na základě nepříznivých ekonomických podmínek.

Celá skupina má ve více než 60 zemích světa přes 326 tisíc zaměstnanců. ArcelorMittal proto na dnešek svolal do Lucemburku schůzku závodních rad, aby jim chystaný plán předložil. Firma už dříve uvedla, že na prosinec zvažuje omezení výroby a kratší pracovní dobu ve velkých provozech v německých městech Hamburk, Brémy, Duisburg a Eisenhüttenstadt.

Kvůli poklesu poptávky podle agentury Reuters varoval ArcelorMittal tento týden, že ve Spojených státech bude muset propustit 16 procent tamních pracovních sil. Kvůli slabé poptávce, zejména v automobilovém průmyslu, již ArcelorMittal snížil severoamerickou produkci o 40 procent. Světovou produkci chce ArcelorMittal snížit o 35 procent.

ArcelorMittal je největším světovým výrobcem oceli. Skupina vznikla v roce 2006, kdy indická Mittal Steel získala povolení k převzetí evropské skupiny Arcelor. Kombinací dvou největších oceláren na světě vznikl gigant, který má na celosvětové produkci ocele podíl deset procent. Od svého vzniku zahájil vlnu investic a akvizic v rozvojových zemích.

 

 

Právě se děje

Další zprávy