Miliardová kauza jde v Keni k soudu

Dušan Klimeš
28. 5. 2006 0:00
Nairobi - Keňa se snaží vypořádat s úplatkářským skandálem, v němž jde o miliardu dolarů. Jde to však ztuha - i kvůli úrovni korupce v zemi.

Největší keňský případ uplácení v historii, takzvaný Goldenbergský skandál, měl jít před soud minulý týden. Dva ze soudců však byli nuceni odstoupit, neboť již byli zapojeni v přelíčení proti hlavnímu obžalovanému, které bylo vedeno před čtyřmi lety.

Hlavní postavou je bohatý obchodník Kamleš Pattni. V první polovině 90. let měl zorganizovat podvod, který spočíval v předstíraném exportu diamantů a zlata, jenž byl následně proplácen z vládních peněz.

Výsledkem byla inflační spirála, která vyhnala ceny na rekordní výši, neboť vláda začala "divoce" tisknout peníze, aby měla na úhradu svých závazků. Devizové rezervy klesly na nebezpečně nízkou úroveň a investoři vybírali své fondy.

Pattni a jeho parta

Kromě Pattniho se ho účastnili další významní exponenti tehdejšího systému: bývalý guvernér centrální banky Eric Kotut, jeho zástupce Eliphaz Riungu, šéf Keňské komerční banky Eliah arap Bii, ministr vlády Wilfred Koinange a bývalý šéf rozvědky James Kanyotu.

Pattni je však považován za mozek celé akce a podle názvu jeho společnosti, Goldenberg International, dostal celý proces i své jméno.

"Myslím, že každý Keňan ví, že i když se jim povede dostat šéfa bandy Pattniho, je stále ve hře spousta hlavounů, kteří potrestáni nebudou," myslí si Ken Ouko, politický komentátor a lektor na univerzitě v Nairobi.

Foto: Aktuálně.cz

Všichni prezidentovi muži

Celý tento skandál je považován za určitý test prezidenta Mwai Kibakiho. Ten se zavázal bojovat s korupcí, která trápí celý africký kontinent.

Skepse je však v Keni velká. Všechny pokusy odsoudit Pattniho a další podvodníky zatím ztroskotaly a na seznamu obviněných se neobjevují jména nejvýše postavených politiků.

Přesto letos rezignovali tři ministři. Jeden kvůli skandálu Goldenberg, další dva kvůli kauze Anglo Leasing, ve kterém šlo o uplácení v rámci zmanipulovaných vládních zakázek. Tentokrát šlo o 200 milionů dolarů.

To, jak tyto soudy skončí, může naznačit cestu, kterou se Keňa vydá. Buď bude pokračovat korupce a podvody tiše schvalované politickou reprezentací, či se ukáže, že soudci se dokáží vypořádat s podvodníky a Keňa může začít uvažovat o lákání investorů.

 

Právě se děje

Další zprávy