Microsoft se bude hájit ve sporu s EU

ČTK
13. 2. 2006 10:03
Brusel - Americký softwarový výrobce Microsoft má tento týden přesvědčit veřejnost, proč by neměl platit Bruselu každodenní pokutu dvou milionů eur.

Firmě tato sankce hrozí za to, že se jí nepodařilo zcela naplnit předchozí nařízení Evropské komise.

Komise určila loňský 15. prosinec jako konečné datum, do nějž se musí Microsoft podrobit jejímu nařízení z roku 2004. Na námitky komise musí Microsoft odpovědět do této středy, dosavadní odpověď podle komise ale nebyla adekvátní. Komise rozhodne, zda na podnik uvalí každodenní pokutu, po ústním slyšení.

Komise v roce 2004 rozhodla, že Microsoft zneužil dominantní pozice svého operačního systému Windows na trhu a že dalšími programy poškozoval konkurenty. Udělila mu proto pokutu 497 milionů eur. Podnik také dostal nařízeno, aby konkurentům umožnil vyvíjet software schopný pracovat pod Windows i s programy Microsoftu pro servery.

Komise uvedla, že instrukce Microsoftu jsou nepochopitelné a že obsahují chyby. Po téměř dvouletém odkladu komise stanovila polovinu prosince jako poslední termín, do nějž firma měla napravit nedostatky. Ani následné vysvětlení podle komise problém neodstranilo.

Komise se také obává, že Microsoft chce za přístup ke svému softwaru pro servery příliš vysoké poplatky. Microsoft tento měsíc neúspěšně namítl, že by se měl konečný termín posunout podruhé a že by měl mít přístup k dokumentům, které jsou podle komise důvěrné, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy