McDonald´s chce změnit Oxfordský slovník

dkl, BBC
22. 3. 2007 9:50
Londýn - Největší řetězec jídelen na světě se dostal do slovníků kvůli práci, kterou nabízí. Chce ale ven. Pomoci má i veřejná petice.
Restaurace McDonald´s
Restaurace McDonald´s | Foto: Reuters

Pod heslem "McJob", tedy něco jako McPráce, najde zájemce v Oxfordském anglickém slovníků vysvětlení, že jde o "nestimulující, málo placenou práci s malou šancí na postup".

Proti tomu se firma samozřejmě ohrazuje. Podle Lorraine Homerové firma cítí, že tato definice je "zastaralá a nesprávná". A chce se bránit.

Britská divize McDonald´s dokonce plánuje spustit kampaň spojenou s peticí, která by požadovala přinejmenším změnu hesla ve slovníku.

Šesté výročí ve slovníku

Poprvé se výraz McJob objevil v osmdesátých letech ve Spojených státech. Zpopularizovala ho ale až kniha Douglase Couplanda z roku 1991 nazvaná Generation X.

Do prestižního Oxfordského slovníku se dostal až o deset let později, v březnu 2001.

Řetězec působí celosvětově
Řetězec působí celosvětově | Foto: Reuters

Firma již se již delší dobu snaží zbavit nálepky zaměstnavatele, který nabízí jen mizernou práci za málo peněz. Pomoci měla i kampaň se sloganem "McVyhlídky - více než polovina našeho manažerského týmu začínala v restauraci. To není špatné na McJob".

Budoucnost ve fastfoodu?

Existuje dokonce britská studie, která uvádí, že McJob není takovým zlem, jak se může zdát.

"Mladí lidé, když u firmy začínají, tak se na tuto práci dívají stejně jako všichni ostatní, tedy jako na McJob. Ale brzy se jejich postoj mění a ve své práci jsou rádi, dobře motivovaní," říká autor analýzy profesor Adrian Furnham.

Velmi překvapivé byly její výsledky: 85 procent zaměstnanců říká, že práce pro McDonald´s je lepší, než čekali, a celé tři čtvrtiny vidí svoji budoucnost v práci pro tuto firmu.

Studie se nevěnuje jen McDonald´s ale i ostatním firmám, které nabízí obdobné práce, tedy od řetězců rychlého občerstvení až po supermarkety.

Ve svých patnácti například mezi regály supermarketu začínal i dnešní šéf Teska sir Terry Leahy. Doplňoval zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy