Madoffovým letadlem "cestovala" i řada slavných

Reuters Reuters
6. 2. 2009 7:17
Podnikateli naletěli umělci či sportovci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Herci, politici, sportovci. Ti všichni naletěli Bernardu L. Madoffovi, legendě Wall Streetu, kterou americké úřady viní z jednoho z největších podvodů v historii.

Vyplývá to ze 162stránkového soudního dokumentu, z něhož citovala agentura Reuters. Mezi tisíci podvedených se tak objevili herec John Malkovich, senátor Frank Lautenberg či vlastník legendárního baseballového klubu New York Mets Fred Wilpon.

Kouzlu hedgeových fondů, které klienty lákaly na vysoké výnosy z vkladů, podlehly například nadace režiséra Stevena Spielberga či Kolumbijská univerzita.

Jak ovšem ukázalo dřívější vyšetřování FBI, záměry podvodníků neprokoukli ani profesionálové z japonské Nomury, skotské Royal Bank či britské HSBC.

Jak ukázalo dosavadní vyšetřování amerických úřadů, ty všechny připravil sedmdesátiletý Madoff o zhruba 50 miliard dolarů. Úřadům se dosud podařilo zachránit necelou miliardu.

Princip Madoffova "podnikání" spočíval v tom, že ačkoliv sliboval vysoké výnosy, nevyplácel je ze zisků, ale z peněz nově příchozích - to muselo nezadržitelně vést ke krachu.

 

Právě se děje

Další zprávy