Maďarský boj s recesí: Šetřit a mít daň pro nejbohatší

Tomáš Fránek
29. 1. 2009 12:54
Premiér Gyurcsány chce prosadit snížení daně z příjmu
Foto: Ludvík Hradilek

Budapešť - Maďarsko, které velmi tvrdě zasáhla hospodářská krize, hledá cestu, jak ušetřit 96 miliard korun. A premiér Ferenc Gyurcsány chce prosadit jak snížení daně z příjmu i sociálních příspěvků zaměstnavatelů, tak zrušení některých daňových úlev a zavedení majetkové daně pro nejbohatší lidi.

"Maďarsko by mělo přeskupit rozpočtové položky v hodnotě kolem bilionu forintů (96 miliard korun) tak, aby podpořilo ekonomiku snížením daně z příjmu i sociálních příspěvků zaměstnavatelů," uvedl podle agentury Reuters dnes parlamentu maďarský premiér Ferenc Gyurcsány.

Ten vyzval ke zrušení mimořádné čtyřprocentní daně pro podniky a nejbohatší lidi, takzvané solidární daně. Zdůraznil však, že výpadky v rozpočtových příjmech musí být plně kompenzovány.

Navrhl proto mírné zvýšení daně z přidané hodnoty, zrušení některých daňových úlev, zavedení majetkové daně pro nejbohatší lidi a snížení sociálních výdajů. "Mohlo by to být interpretováno jako krok správným směrem. Musíme však dodat, že tyto návrhy jsou stále mlhavé, zatím je známo málo podrobností," upozornil Gyorgy Barta z banky CIB.

Maďarsko už kvůli pomoci ekonomice potřebovalo záchranný balíček 25,1 miliardy dolarů (530 miliard korun) od Mezinárodního měnového fondu. Očekává se, že maďarská ekonomika sklouzne v letošním roce do recese.

Problémy mají velcí investoři v zemi. Ve středu tak například oznámila omezení výroba automobilka Audi, která v Maďarsku zaměstnává na šest tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy