Louis Vuitton,Dior,Gucci... Zisky rostou

Adam Junek
5. 3. 2006 23:13
Paříž - Luxus z Paříže, Milána, Londýna či New Yorku dobyl peněženky zákaznic i zákazníků. Uvnitř fotogalerie.

V Paříži právě doběhl poslední významný týdenní maratón přehlídek, které ukázaly, co se bude nosit příští podzim a zimu. Spolu s kreacemi předvedla většina módních domů i své výsledky hospodaření v loňském roce.

Ty trhy uchvátily stejně jako modelky na molu fanoušky módy. Luxus se totiž mohl pochlubit vysokými růsty zisků i tržeb, které v posledních letech rozhodně nebyly obvyklé.

Růst v desítkách procent

Přelom tisíciletí totiž znamenal pro návrháře útlum a zákazníci se začali vracet až před dvěma lety. Nárůst však byl jen mírný. Loňské zisky si však u velkých domů polepšily často výrazně více než o deset procent.

V Paříži na maratonu módy nesměl chybět ani britský návrhář ze stáje Gucci Alexander McQueen
V Paříži na maratonu módy nesměl chybět ani britský návrhář ze stáje Gucci Alexander McQueen | Foto: Aktuálně.cz

Jednička na trhu, kde se ročně otočí víc než 140 miliard eur, francouzský koncern LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton se mohl pochlubit čistým výdělkem ve výši 1,44 miliardy eur. Tedy o 21 procent lepším než před rokem.

"Letošní rok bude také takto silný, nikdy dříve jsme neodhadovali vývoj hned na počátku roku, ale letos si rozhodně věříme," citovala agentura Bloomberg šéfa LVMH Bernarda Arnaulta.

Trhy sebedůvěru ocenily a připsaly akciím firmy bezmála šest procent. "Takto silná sebedůvěra je rozhodně velmi pozitivním překvapením," uvedla analytička módního trhu Melanie Floquet z JPMorgan Chase.

Návrat slaví i haute couture

Podobně dobrými výsledky se chlubila i konkurence. Švýcarský Richmont, do jehož portfolia značek patří třeba Cartier, zvýšil tržby o šestnáct procent. Gucci Group si polepšila o třináct.

Návrat ke slávě se zdařil vloni i nejluxusnějším modelům, tedy tak zvané "haute couture". Například tato divize společnosti Christian Dior Group vykázala nárůst zisku o šest procent na 53 milionů eur. Celkově skupina vydělala 618 milionů čistá ruka.

Důvody ozdravení odvětví? Stále stejné: k luxusnímu zboží se vrátily Američanky, které při nepříznivém vývoji americké ekonomiky v nákupech podstatně polevily. A klasikou je růst poptávky v Asii a arabském světě.

Kreace z dílny módního domu Nina Ricci
Kreace z dílny módního domu Nina Ricci | Foto: Reuters

Letos bude klid

Letošní rok by měl být podle odborníků v luxusním světě klidnější, než tomu bylo loni. Nečekají se odchody slavných návrhářů - vloni Pradu opustil Helmut Lang, před ním Jil Sanderová.

Také se nepředpokládají velké odkupy či prodeje. Módní svět si tak ušetří plačtivé projevy, jaké měl například Christian Lacroix, když se jeho značky zbavil koncern LVMH bez toho, aby to se slavným tvůrcem prodiskutoval.

Rok by tak měl být ve znamení comebacku do černých čísel i u značek, kterým se to dosud nepovedlo. LVMH tak čeká, že značka Fendi po dlouhé době vydělá. V totéž věří Gucci u Stelly McCartneyové či Alexandera McQueena.

Na pařížské přehlídce Alexandera McQueena se zjevila jako holograf i topmodelka Kate Mossová. Návrhář jí tak chtěl vzdát hold, když přišla o řadu zakázek kvůli své kokainové aféře.
Na pařížské přehlídce Alexandera McQueena se zjevila jako holograf i topmodelka Kate Mossová. Návrhář jí tak chtěl vzdát hold, když přišla o řadu zakázek kvůli své kokainové aféře. | Foto: Reuters

Loser roku, Kate Mossová

Co by si luxusní průmysl ale ušetřil nejraději, jsou skandály, jako měla loni topmodelka Kate Mossová. Ta by se ostatně dala označit za poraženého loňského roku.

V září totiž britský bulvár otiskl na titulní straně Mossovou, jak si "šlehá" kokain. Okamžitě s ní řada firem, včetně H&M či Chanelu, rozvázala smlouvy.

Na pomoc nakonec přispěchali přátelé. Na svou přehlídku ji například angažovala Stella McCartneyová a z Mossové je už zase hvězda módního byznysu.

 

Právě se děje

Další zprávy