Londýn ožil luxusními nákupy za "babku"

Pavlína Kvapilová
25. 2. 2006 3:00
Londýn /od naší dopisovatelky/ - Nejznámější světové značky jako Dolce & Gabbana nebo Versace za cenu bezmála lidovou? Uvnitř nová fotogalerie.

Že je to jen sen? Nikoliv.

O víkendu po London Fashion Week není nic nemožné.

Když se totiž řekne "týden módy", každý si představí obligátní tour: New York, Londýn, Milán, Paříž. Letošní první kolo je teď v plném proudu a nové trendy příštího podzimu a zimy se už rýsují.

Víkend je pro každého

Tyto prestižní přehlídky jsou určené jenom pro odborníky z módního businessu a média. Běžný smrtelník tam nesmí. Ovšem pokud se chcete dostat hodně blízko, je tu řešení.

V pátek předpolednem je na výprodeji exkluzivních modelů docela klid, největší nápor přijde v sobotu a neděli
V pátek předpolednem je na výprodeji exkluzivních modelů docela klid, největší nápor přijde v sobotu a neděli | Foto: Pavlína Kvapilová

Vypravit se právě v těchto dnech na London Fashion WeekEND. Tam už totiž smí každý.

Co naznačil londýnský módní maratón? Silnou pozici na příští sezonu má černá. A toho se britští návrháři opravdu drželi.

Přesto se našly i výjimky. Mnohem odvážněji totiž působily modely ze zahraničí. A nebylo nich málo. Londýn je totiž příležitostí pro regionální tvůrce prorazit do velkého světa módy.

Je totiž na rozdíl od ostatních metropolí módy mnohem otevřenější. Barvami tak zahýřil Ind Maníš Arora. Také se vrátila 80. a 90. léta. Široké kalhoty, opasky či olbřímí límce, řasení a leopardí vzory tak ovládly mola britského hlavního města.

To je ale minulost. London Fashion Week skončil. Ale právě teď je tu jeho nástupce London Fashion WeekEND. Začal ve čtvrtek a pro milovníky módy má otevřeno až do neděle.

Zlevněno k vyprodání. Tímto sloganem lákají přední značky jako Dolce & Gabbana na své výrobky při London Fashion WeekEndu
Zlevněno k vyprodání. Tímto sloganem lákají přední značky jako Dolce & Gabbana na své výrobky při London Fashion WeekEndu | Foto: Pavlína Kvapilová

Modely za pakatel

Za "pakatel" deseti liber se dostane módychtivý zákazník mezi exkluzivní modely a má šanci prozkoumat, co bude zaručeně IN.

A kromě toho je to pro obdivovatele známých značek šance podstatně ušetřit. Oblečení top designérů se tu totiž prodává za zlomek obvyklé ceny. Padesátiprocentní sleva je běžná, často se jde i mnohem níž.

Drobný doplněk, který však dělá mnohé, se dá pořídit za pouhé čtyři libry. Boty jako Sarah Jessica Parkerová můžete mít i za dvacku v britské měně. A na této částce začíná i luxusní oblečení.

"Londýnský módní víkend" ale není jen o nákupech. Lákavým regálům ramínek konkurují přehlídky doprovázené radami expertů. Opodál lze zkouknout show, kde kadeřníci, odborníci na nejmodernější účesy, poradí co s vlasy.

Kadeřníci z Toni & Guy v rámci London Fashion Weekendu předvádějí nejmódnější kreace
Kadeřníci z Toni & Guy v rámci London Fashion Weekendu předvádějí nejmódnější kreace | Foto: Pavla Kvapilová

Navíc se zde dámy mohou nechat nalíčit, udělat si nehty a také si užít masáž. Unavené pak povzbudí koktejl, šampaňské nebo inspirativní zastávka v restauraci Fifteen slavného kuchaře Jamieho Oliviera.

Asi deset tisíc zájemců

"Obvykle přichází asi deset tisíc lidí," řekla pro Aktuálně.cz Jo Duncanová ze společnosti Single Market Events, jež má London Fashion WeekEND na starosti.

I módní mágové podle ní tuto akci vítají jako příležitost pročistit sklady. Tašky se při odchodu návštěvníků dmou luxusním zbožím a malými dárečky, to aby přišli příště. Obchod to není špatný. Za víkend se tu otočí většinou zhruba půl milionu liber.

Sečteno podtrženo: během pár hodin si můžete aktualizovat šatník a neutratit celou výplatu. Jenže pozor. Tento nápad rozhodně není originální. Ten, kdo nesnáší prodírání davy, by měl zůstat doma.

 

Právě se děje

Další zprávy